SPR:n lähettämä kenttäsairaala aloitti Haitissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

SPR:n lähettämä kenttäsairaala aloitti Haitissa

Punaisen Ristin suomalais-saksalainen kenttäsairaala on tuskin ehtinyt aloittaa Carrefourissa Haitissa, kun siellä on jo koettu elämän ääripäät - syntymä ja kuolema.

Sairaanhoitaja Virpi Teinilän tutkittavana on maanjäristyksessä loukkaantunut poika.

29.1.2010 19:51

Sairaala sai ensimmäiset potilaansa jo ennen avautumistaan, kun saksalaiset avustustyöntekijät toivat keskiviikkona hoidettaviksi kaupungilta löytämänsä kaksi miestä. Miehiä oli ryöstön yhteydessä ammuttu. Toinen selvisi ja on nyt toipumassa sairaalassa, toinen kuoli leikkauspöydälle.

Sairaalan poliklinikka avattiin torstaina. Avauspäivä päättyi keisarileikkaukseen; syntyi pieni tyttö.

- Perhe on menettänyt kotinsa, mutta oli silti ikionnellinen, tiedottaja Ari Räsänen Suomen Punaisesta Rististä kertoo puhelimitse Haitista.

Poliklinikalla kävi torstaina 25 potilasta, joista useimmat olivat pieniä lapsia. Räsäsen mukaan joillakin oli vielä hoitamattomia haavoja ja ruhjeita maanjäristyksen jäljiltä, useilla myös ripulia ja hengitystietulehduksia.

Sairaalassa varaudutaan auttamaan myös vakavasti loukkaantuneita, jotka tarvitsevat vammoihin jatkohoitoa muualla saadun ensi vaiheen avun jälkeen.Samoin haetaan valmiutta henkisten traumojen hoitamiseen. Sairaala sijaitsee köyhässä puolen miljoonan asukkaan Carrefourissa pääkaupungin Port-au-Princen länsipuolella. Sairaala on pystytetty suljetulle jalkapallostadionille. Sisään pääsee vain paikallisen vartiointiliikkeen valvomasta portista.

Näillä näkymin toiminta jatkuu nykyisessä paikassa ainakin 4-6 kuukautta.

Torstaina avatun poliklinikan lisäksi sairaalan on määrä käsittää 200 vuodepaikkaa ja neljä leikkauspöytää.

- Vuodeosastot ovat juuri valmistumassa, kuvaa Räsänen perjantaista tilannetta.Niitä odotettaessa sairaalaan on jäänyt sisään vain jatkuvaa tarkkailua vaativia potilaita. Heitä hoidetaan teho-osastolla.

Ampumahaavaa potevan miehen ja keisarileikkauksesta toipuvan äidin ohella hoidossa on muun muassa parikuinen mahdollisesti keuhkokuumetta poteva vauva ja verenmyrkytyksestä kärsivä nelivuotias.

Kenttäsairaalassa työskentelee reilut 50 kansainvälistä työntekijää, joukossa 20 suomalaista. Myös ensimmäiset haitilaiset hoitajat on jo palkattu. Tarkoitus on rekrytoida kaikkiaan 150-200 paikallista työntekijää.

- Tavoite on kestävä ratkaisu, jossa paikalliset ihmiset antavat paikallisille apua meidän tuellamme, Räsänen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?