Tanskan hallitus lupasi panna mellakoijat kuriin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tanskan hallitus lupasi panna mellakoijat kuriin

Autot ja roskasäiliöt roihusivat Tanskassa lauantaina jo kuudetta yötä samalla kun poliisi ja hallitus lupasivat tiukkoja otteita mellakoijien panemiseksi aisoihin.

16.2.2008 16:28

Kööpenhaminassa ja muissa tanskalaiskaupungeissa on poltettu kymmeniä autoja ja roskiksia jo lähes viikon kestäneissä mellakoissa. Myös kouluille ja muille rakennuksille on tehty ilkivaltaa.

Lisäksi nuoret ovat heitelleet kiviä poliiseja ja palomiehiä kohti. Loukkaantumisilta on vältytty, vaikka ainakin kaksi asuintaloa jouduttiin evakuoimaan tulen levittyä niihin.Ilkivalta on saanut niin suuret mittasuhteet, että poliisi ilmoitti perustaneensa erityisen työryhmän koordinoimaan poliisin toimintaa mellakkakaupungeissa eri puolilla Tanskaa.

Maan hallitus korosti, että mellakoita ei tulla hyväksymään. Viitisenkymmentä 15-25-vuotiasta nuorta on pidätetty mellakoiden aikana. Osa nuorista on vapautettu kuulustelujen jälkeen, loppuja syytetään tuhopoltoista sekä virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Oikeusministeri Lena Espersen peräänkuulutti vanhempien vastuuta lastensa käyttäytymisestä.

- Meidän täytyy miettiä, miten saisimme vanhemmat ottamaan vastuun siitä, että heidän lapsensa käyttäytyvät kunnolla, Espersen sanoi.

- Mellakat ovat huolestuttavia ja hälyttäviä. Demokraattisessa yhteiskunnassa on täysin kiellettyä käyttäytyä näin - nuoret joutuvat vastaamaan teoistaan oikeuden edessä.

Tanskalaismediassa esiintyneiden tietojen mukaan osa levottomuuksiin osallistuneista olisi ollut vain 10-vuotiaita. Poliisin mukaan ketään niin nuorta ei ole ainakaan pidätetty.Nuoret eivät ole kertoneet syytä mellakointiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?