Ex-vangit: Iranin presidentti oli kaappari - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ex-vangit: Iranin presidentti oli kaappari

Yhdysvaltain Teheranin suurlähetystössä olleet Charles Scott, Donald Sharer, William J. Daugherty ja David Roeder jäivät kaikki panttivangeiksi, kun radikaalit islamistiaktivistit valtasivat lähetystön 4. marraskuuta 1979. He olivat niiden 52 joukossa, jotka pääsivät vapaaksi vasta 444 päivän vankeuden jälkeen.

1.7.2005 0:00

Nyt 26 vuoden takainen painajainen on palannut heidän mieliinsä, kun kohukuvat ja -väitteet Iranin vastavalitun presidentin Mahmoud Ahmadinejadin osuudesta kaappaukseen ovat kiristäneet Iranin ja Yhdysvaltojen välit.

Miehet kertovat tunnistaneensa Ahmadinejadin jo Iranin presidentinvaaleista lähetetystä tv-koosteesta ja lähettäneensä toisilleen heti sähköpostia.

- Hän oli julma mies ja kovan linjan islamisti. Hän oli myös yksi kuulustelijoista, eläkkeellä oleva merivoimien kapteeni Donald Sharer muistaa.

- Hänenlaistaan on vaikea unohtaa. Hän oli yksi kaappauksen päätekijöistä. Sen näki tavasta, jolla hän liikkui ja jakoi määräyksiä, CIA:lle Iranissa työskennellyt William J. Daugherty sanoo.

Scott puolestaan muistaa Ahmadinejadin haukkuneen heitä "koiriksi ja sioiksi" ja rankaisseen vartijaa, joka päästi panttivangit hetkeksi jaloittelemaan.

Presidentti George W. Bush totesi eilen panttivankien kertomusten herättävän "paljon kysymyksiä". Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan lisäsi, että syytökset Ahmadinejadia kohtaan otetaan "hyvin vakavasti".

Ahmadinejadin esikunta on kiistänyt kaappausväitteet. Iranin presidentin läheinen ystävä Mohammed Ali Sayed Nejad korostaa lisäksi, että Ahmadinejad oli 1970-luvulla keskittynyt lähinnä kommunismin vastaiseen taisteluun ja vastusti lähetystön valtausta.

- Hän ei kuulunut meihin eikä hänellä ollut mitään tekemistä valtauksen kanssa, sanoo puolestaan kaappareita johtanut Abbas Abdi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?