Salainen raportti: Afganistan-operaatio epäonnistuu ilman lisäjoukkoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salainen raportti: Afganistan-operaatio epäonnistuu ilman lisäjoukkoja

Afganistanissa olevien kansainvälisten joukkojen komentaja varoittaa, että maahan tarvitaan lisää sotilaita tai koko operaatio epäonnistuu. Kenraali Stanley McChrystalin mukaan ensi vuosi on ratkaiseva kapinallisten vastarinnan murtamisessa, kirjoittaa Washington Post -lehti verkkonumerossaan.

21.9.2009 8:28

- Jos emme onnistu saamaan aloitetta itsellemme ja torjumaan kapinallisten etenemisen lähiaikoina (seuraavan 12 kuukauden aikana), saatamme joutua tilanteeseen, jossa kapinallisten vastarinnan murtaminen ei ole enää mahdollista, kenraali kirjoittaa salaisessa selonteossaan, joka on päätynyt Washington Postin haltuun.

Selonteossa kenraali suomii voimakkaasti Afganistanin hallitusta. Hänen mukaansa hallituksen korruptoituneisuus on yhtä suuri uhka kansainvälisille Isaf-joukoille kuin kapinalliset.

- Valtiollisten elinten heikkous, vallassa olevien vahingollinen toiminta, laaja korruptio ja viranomaisten harjoittama vallan väärinkäyttö sekä Isaf-joukkojen omat virheet ovat antaneet afganistanilaisille vain vähäisen syyn tukea hallitusta, McChrystal toteaa.

Kenraali ei säästä arvostelua omiltaankaan. Hänen mukaansa Isafin suurin heikkous on, ettei se turvaa Afganistanin väestöä paremmin.

- Olemme keskittyneet suojelemaan omia joukkojamme ja toimineet tavalla, joka on etäännyttänyt meidät ihmisistä, joita yritämme turvata.

McChrystalin raportti on toimitettu niin puolustusministeri Robert Gatesille kuin presidentti Barack Obamallekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?