Viimeinen mies teloitusryhmän eteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viimeinen mies teloitusryhmän eteen

Kahdesta murhasta tuomittu Ronnie Lee Gardner, 49, aiotaan teloittaa perjantaina Utahissa Yhdysvalloissa. Hän on odottanut kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa vankilassa 25 vuotta.

Ronnie Lee Gardner (vas.) surmasi baarimikon 1985 ja yritti seuranneessa oikeudenkäynnissä paeta, minkä yhteydessä hän ampui asianajajan.­

17.6.2010 12:45

Erikoista Gardnerin teloituksessa on sen toteuttamistapa: teloitusryhmän ampumana.

Kun teloituksen täytäntöönpanosta päätettiin huhtikuussa, kysyi oikeuden tuomari Garderilta, miten hän haluaa kuolla.

- Teloitusryhmän edessä, kiitos, oli tuomitun vastaus.

Mikäli vetoomustuomioistuin ei myönnä lykkäystä tai muuta Gardnerin tuomiota, tulee hänestä vasta kolmas henkilö Yhdysvalloissa, joka on teloitettu ampumalla sitten kuolemanrangaistuksen palauttamisen jälkeen 1976.

Ensimmäinen oli Gary Gilmore, jonka teloituksesta 1977 kirjailija Norman Mailer teki Pulitzerilla palkitun teoksen Pyövelin laulu.

1996 ammuttiin Utahissa John Albert Taylor.

Gardnerin kerrotaan valinneen teloitusryhmän, koska ampumalla surmaaminen on "inhimillisempää" kuin myrkkyruiskeella, jota nykyisin pääasiassa käytetään teloitusmuotona Yhdysvalloissa.

Utah on ainoana osavaltiona teloittanut kuolemaantuomittuja muillakin tavoin. Vuonna 2004 osavaltion lainsäätäjät kuitenkin poistivat laista mahdollisuuden tuomittujen itse saada toivoa teloitustapaansa.

Koska Gardner oli saanut kuolemantuomionsa jo 1985, pystyi hän vetoamaan silloiseen lakiin ja sai valita kuolintapansa. Näin ollen Gardner saattaa olla viimeinen Yhdysvalloissa teloitusryhmän eteen joutuva tuomittu.

Teloitettava sidotaan istumaan tällaiseen tuoliin ennen kuin teloitusryhmä laukaisee aseensa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?