Joukkopako Texasista kiihtyi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joukkopako Texasista kiihtyi

Joukkopako Meksikonlahden rannikolla Yhdysvalloissa kiihtyi perjantaina. Kymmenettuhannet ihmiset yrittävät paeta aluetta lähestyvää hirmumyrsky Ritaa, ja tiet ovat tukkeutuneet evakoista. Hurrikaanin odotetaan iskevän mantereelle varhain lauantaina Suomen aikaa.

23.9.2005 0:00

Rita on heikentynyt kolmoskategorian hirmumyrskyksi, kertoi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus myöhään perjantaina Suomen aikaa. Tuulen nopeus on kuitenkin edelleen lähes 56 metriä sekunnissa.

Pelastusviranomaiset ovat antaneet 1,8 miljoonalle ihmiselle käskyn jättää kotinsa. Sen seurauksena valtatiet Houstonista pohjoiseen olivat täysin tukossa.

- Me pääsimme eteenpäin vain kuusi mailia (10 km) kahdessa tunnissa ja 45 minuutissa, kertoi Trazanna Moreno. Hän oli yrittänyt ajaa Houstonista Dallasiin, mutta joutui kääntymään takaisin.

Useat evakot pelkäävätkin, etteivät ehdi myrskyä pakoon ajoissa. Autojonot matelevat hitaasti eteenpäin, ja monet ovat joutuneet viettämään yönsä tien päällä. Ihmiset ovat myös hamstranneet bensiiniä, joka on jo loppunut monilta huoltoasemilta.

Rita tulee ennakkoarvion mukaan vaikuttamaan noin 5 miljoonan Texasin asukkaan elämään. Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat 6 000 kodin tuhoutuvan ja 16 000 ihmisen jäävän kodittomiksi hurrikaanin seurauksena.

Hurrikaanin odotettiin iskeytyvän rannikolle Texasin ja Louisianan osavaltioiden rajan läheisyyteen lauantaina aamulla Suomen aikaa. Ritan liikkeet ovat kuitenkin olleet vaikeasti ennustettavia, sillä hurrikaani on jatkuvasti muuttanut suuntaansa.

New Orleans tulvii jälleen

Hirmumyrsky Katrinan runtelema New Orleans saa jälleen kärsiä tulvatuhoista. Ritan mukanaan tuomien sateiden takia vesi valuu kaupungin suojavallin yli, kertovat Yhdysvaltain armeijan pioneerit. Veden valumisen myötä yksi New Orleansin kaupunginosa tulvehtii uudelleen.

Suojavalli oli jo kertaalleen korjattu hirmumyrsky Katrinan jälkeen.

Kaupungin suojavallit kestävät murtumatta korkeintaan 150 millin sademäärän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?