Koreoiden huipputapaamisessa yllätysehdotus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koreoiden huipputapaamisessa yllätysehdotus

Koreoiden johtajien huipputapaamisen toisen päivän siloista ulkokuorta häiritsi eripura tapaamisen kestosta. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il ehdotti keskiviikkona yllättäen Etelä-Korean presidentille Roh Moo Hyunille yhden päivän jatkoa kolmipäiväiseen tapaamiseen. Roh kuitenkin torjui ajatuksen.

3.10.2007 18:43

Kim Jong Ilin mukaan lisäpäivä olisi antanut johtajille, jotka eivät ole koskaan aiemmin tavanneet, mahdollisuuden käydä keskusteluja leppoisammissa tunnelmissa.

Etelä-Korea ei kertonut, miksi vierailun pidentäminen torjuttiin. Etelä-Korean valtuuskunnan edustaja siteerasi sen sijaan Kim Jong Ilia, joka oli keskustelujen päätteeksi sanonut: - Meillä on ollut riittävästi keskusteluja, joten (lisäpäivä) ei liene välttämätön. Etelässä ihmiset odottavat sinua, joten pitäydytään suunnitelmissa.

Soraäänestä huolimatta Soul vakuutti, että johtajien neuvottelut olivat tuottaneet tulosta ja että huipputapaamisen päätteeksi annetaan virallinen lausunto torstaina ennen Roh Moo Hyunin lähtöä.

- Johtajat tapasivat tänään kahdesti, kerran aamulla ja kerran iltapäivällä. Uskomme, että vuoropuhelu oli riittävää ja avointa. Presidentti piti keskusteluja tyydyttävinä, sanoi presidentin edustaja Chon Ho Seon Pjongjangissa toimittajille.

Eteläkorealaiset toimittajat antoivat kuitenkin toisenlaisen kuvan presidentin tunnelmista neuvonpidon jälkeen. Roh oli sanonut kokeneensa, että keskusteluja vaikeutti "muuri, jota oli vaikea murtaa".

- Pohjoinen ei täysin luota Etelä-Koreaan. Jotta voisimme edistyä tärkeiksi katsomissamme asioissa, meidän on ylitettävä tämä epäluulon muuri, toimittajat kertoivat presidentin sanoneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?