Ämpäripää vastaan Venäjän vilkkuvaloeliitti - katso video - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ämpäripää vastaan Venäjän vilkkuvaloeliitti - katso video

Siniset sangot ovat Venäjän uuden kansalaisaktivismin symboli. Tuoreimmassa tempauksessa ämpäripäinen nuori mies vaaransi henkensä Kremlin edustalla, kun hän kävi sinisellä vilkkuvalolla varustetun eliittiauton kimppuun.

Ämpäripäiksi kutsutut kansalaisaktivistit herättävät hämmennystä Venäjällä. Tämä kuva on Moskovasta toukokuun alusta.

24.5.2010 12:31

Aktivistin tempaus oli ennalta tarkkaan suunniteltu, sillä hänen avustajansa kuvasivat kohtauksen videolle Kremlin rantakadulla lauantaina. Parhaillaan video leviää Youtubessa.

Videolla näkyy, kuinka mies odottaa sopivan vilkkuvaloauton tuloa risteykseen. Sen jälkeen hän juoksee muuta liikennettä uhmaten auton luokse, pujottaa päähänsä ison sinisen ämpärin ja kiipeää auton katolle keskellä risteystä.

Auton kuljettaja syöksyy oitis ulos ja yrittää ottaa nuoren miehen kiinni. Lopulta hän onnistuu vain pudottamaan yhden ämpärin tämän päästä, mutta alle jää vielä toinen.

Kohtaus loppuu siihen, kun aktivisti juoksee karkuun ja vilkkuvaloauton kuljettaja näyttää hetken aikaa jopa ajavan häntä takaa autollaan.

Leikkiämpärit muistuttavat vilkkuvaloja

Ämpäripäiden mielenosoitukset liittyvät moskovalaisten yhä kasvavaan vihaan sinisten vilkkuvalojen kanssa liikkuvia korkeita poliitikkoja ja virkamiehiä vastaan.

Siniset sangot muistuttavat muodoltaan vilkkuvaloja, joten jotkut autoilijat jopa liimailevat lasten leikkiämpäreitä katolleen protestin merkiksi.

Vilkkuvalojen kanssa liikkuva Venäjän eliitti ei piittaa liikennesäännöistä, vaan he olettavat muun liikenteen alistuvan heidän tahtoonsa aina, kun he kytkevät valon päälle.

Tavallista on esimerkiksi se, että vilkkuvaloautot ajavat lujaa vauhtia vastaantulevien kaistalla. Kun tällainen auto joutuu onnettomuuteen, syyllistä ei useinkaan etsitä vip-auton kuljettajasta.

Öljyjohtajan kolari kuohuttaa yhä

Viikko sitten tiistaina Moskovan pääkadulla sattui tuorein onnettomuus, jossa osallisena oli sinisen vilkkuvalon kanssa vasemmalle kääntynyt vip-henkilö. Tuosta turmasta selvittiin ilman henkilövahinkoja, mutta venäläisten muistissa on yhä Lukoil-öljy-yhtiön varajohtajan helmikuinen kolari Moskovassa.

Silminnäkijöiden mukaan Anatoli Barkovin auto oli varustettu sinisellä vilkkuvalolla ja auton kuljettaja yritti ohittaa liikenneruuhkaa ajamalla vastaantulevien kaistalla. Tätä versiota ei ole kuitenkaan vahvistettu virallisesti.

Kolarissa sai surmansa kaksi lääkärinaista, joiden autoon öljyjohtajan mersu törmäsi. Onnettomuuden tutkintaa ovat varjostaneet useat epäselvyydet ja salailu, eikä syyllisestä ole vieläkään päästy yksimielisyyteen, kertoo Tshastnyi korrespondent -lehti.

Venäjän johtoeliitin lisäksi vilkkuvaloja on käytössä myös joillakin liikemiehillä. Kukaan ei itse asiassa tarkkaan tiedä, keillä valoja on käytössä ja keille niitä voidaan myöntää. Todennäköisesti osa kuljettajista on hankkinut oman valonsa lahjuksilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?