Jalaton mies valloitti Mount Everestin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jalaton mies valloitti Mount Everestin

Sir Edmund Hillary teki sen ensimmäisenä. Veikka Gustafsson ensimmäisenä suomalaisena. Hillaryn maanmies Mark Inglis pisti vielä paremmaksi - hän teki saman molemmat jalat amputoituina.

17.5.2006 12:58 | Päivitetty 17.5.2006 0:00

Jalkaproteeseja käyttävä uusiseelantilainen Inglis, 47, valloitti Mount Everestin huipun alkuviikosta. Tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, sillä Inglis pystyi soittamaan vaimolleen vain lyhyen puhelun, jossa hän kertoi ilouutisen.

- Hän ennätti sanoa vain: "Olen tukileirillä, tein sen!", minkä jälkeen puhelu katkesi, Anne Inglis kertoi tekstiviestillä New Zealand Heraldille.

Vaimo arvioi, että Mark Inglis saavutti ryhmänsä kanssa maailman korkeimman vuoren 8848 metrissä sijaitsevan huipun todennäköisesti maanantaina.

- Nyt he ovat jo matkalla alas. Paluu kestää luultavasti kolme tai neljä päivää, minkä jälkeen he pääsevät kotiin. He tulevat varmasti melko nopeasti alas.

Vaimo kertoi eilen Uuden-Seelannin aamu-tv:lle, että Inglisin hiilikuituinen proteesi katkesi kaatumisen seurauksena 6400 metrin korkeudessa. Hän joutui korjailemaan sitä, mikä vuoksi huipun valloitus viivästyi. Mukana oli korjausvälineiden lisäksi myös kokonaiset vaihtoproteesit.

Inglisin molemmat jalat amputoitiin polvien alapuolelta vuonna 1982 sen jälkeen, kun hän oli jäänyt loukkuun Uuden-Seelannin korkeimmalla vuorella Mount Cookilla.

Sydneyn paralympialaisissa 2000 pyöräilyn hopeaa voittanut Inglis toimi tuolloin vuorioppaana. Hänet löydettiin kahden viikon kuluttua hädin tuskin elossa jäisestä luolasta yhdessä toisen kiipeilijän kanssa.

Itsekin vuorikiipeilyä harrastava Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark intoutui muiden joukossa ylistämään Inglisin saavutusta.

- Amatöörikiipeilijänä, jolla on kaksi tervettä jalkaa, arvostan tätä ällistyttävää suoritusta ja onnittelen häntä sydämeni pohjasta, Clark totesi.

- Olen kuullut Mark Inglisin pitävän puhetta. Hän on innostava puhuja ja loistava motivoimaan ihmisiä toipumaan takaiskuista ja kohtaamaan uusia haasteita.

Inglis on kiipeily- ja pyöräilysaavutusten lisäksi arvostettu biokemisti sekä maan johtavia viinintekijöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?