Japanilaiset toivovat robottivauvan innostavan lapsentekoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Japanilaiset toivovat robottivauvan innostavan lapsentekoon

Enemmän avaruusoliota kuin ihmistä muistuttava robottivauva ilahtuu huomiosta - mutta kiukuttelee, jos sitä kutittelee liikaa. Sen mielialat vaihtelevat yhtä nopeasti kuin oikean vauvan. Kikatus saattaa hetkessä muuttua parkumiseksi.

Vauvarobotti opettaa toimimaan vauvan kanssa.­

15.3.2010 14:41

Robottivauva Yotaro osaa myös aivastella, nukkua ja hymyillä. Välillä sillä vuotaa jopa nenä.

Yotaron ovat kehittäneet japanilaisen Tsukuban yliopiston insinööriopiskelijat. He uskovat, että robotti voi opettaa nuorille vanhemmille lapsenkasvatustaitoja ja jopa innostaa japanilaisia hankkimaan lapsia.

Lisää lapsentekointoa tarvittaisiin, sillä Japanin väestö vanhenee hurjaa vauhtia ja maan syntyvyysluvut ovat maailman alhaisimpia. Yotaron mieliala muuttuu sen mukaan, kuinka usein ja millä tavalla siihen kosketaan. Se havaitsee kosketuksen sensoritunnistuksen avulla ja esimerkiksi muuttaa sen perusteella ilmettään tai alkaa heilutella käsiään ja jalkojaan.

- Yotaron kanssa voi kokea samanlaista fyysistä kontaktia kuin oikean vauvan kanssa ja jäljitellä vauvan kanssa koettavia tunteita, sanoo Hiroki Kunimura Tsukuban yliopiston robotti- ja käyttäytymistieteen laboratoriosta.

Vuotava nenä saadaan aikaan vesipumpulla, joka vapauttaa ruumiinlämpöisiä vesipisaroita robotin sieraimiin.

Opiskelijaryhmä valitsi projektikseen vauvarobotin myös siksi, että sen ei tarvitse osata käydä monimutkaisia keskusteluja.

- Vuorovaikutus vastasyntyneen kanssa on yksinkertaisempaa kuin jos robotti puhuisi, Kunimura sanoo.

Hän uskoo myös, että vastasyntyneen herättämät tunteet ovat kaikilla ihmisillä samanlaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?