Ulkomaat

Etelänapamantereelta löytyi jättimäinen Lenin!

Julkaistu:

Norjalais-amerikkalainen tutkimusretkikunta ei ollut uskoa silmiään, kun he törmäsivät Antraktiksen kaikkein saavuttamattomimmassa kolkassa Leniniin.

- Vallankumousjohtaja Vladimir Leninin näkyy useiden kilometrien päähän, ja hänen kasvojensa suunta on Moskovaan päin, tutkimusretkikunta ihmetteli Komsomolskaja Pravdan mukaan.

Venäläiset tutkijat ovat tienneet Leninin patsaan erikoisesta olinpaikasta viisi vuosikymmentä, mutta yleisestä tietoudesta asia on päässyt unohtumaan.

Lenin päätyi Antarktikselle vuonna 1958, kun neuvostoliittolainen retkikunta saavutti ensimmäisenä niin sanotun "luoksepääsemättömyyden etelänavan", jolla tarkoitetaan kaikkein kaukaisinta kolkkaa jokaisesta rannikoista mitattuna.

Retkikuntaa johti neuvostoliittolainen tutkija Jevgeni Tolstikov. Tutkijat pystyttivät paikalle muun muassa Neuvostoliiton lipun, radiomaston ja meteorologisia mittausvälineitä.

Tukikohtanaan heillä oli parakkitalo, jonka katolla seisoi kahdesta kuljetuslaatikosta rakennettu jalusta ja sen päällä Leninin rintapatsas.

Tuolta ajalta on säilynyt myös mustavalkokuva, jonka Komsomolskaja Pravda julkaisi tänään.

Norjalais-amerikkalainen retkikunta kuvautti itsensä Leninin patsaan juurella, kun he juhlistivat erikoisella paikalla vuoden 2008 vaihtumista. Kuvissa ei parakkitaloa kuitenkaan enää näy, sillä lumi ja jää ovat peittäneet sen kattoon asti.

Retkikunnan mukaan muovista valmistettu Lenin on säilynyt pakkasen hampaissa hyvin, vaikka onkin hieman kellastunut.