Venäläisvakoojan kuoleman tutkimukset keskittyvät "Marioon" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläisvakoojan kuoleman tutkimukset keskittyvät "Marioon"

Entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon tapauksen tutkimukset keskittyivät tänään hänen italialaiseen yhteyshenkilöönsä, Mario Scaramellaan.

Liittyykö salaperäinen Mario Scaramella Aleksandr Litvinenkon kuolemaan?

29.11.2006 16:09 | Päivitetty 29.11.2006 21:33

Hän on tällä hetkellä poliisin vartioimassa turvatalossa Britanniassa.

Scaramella palasi vähän aikaa sitten Roomasta Lontooseen. Mies sanoi halunneensa selvittää, löytyykö hänestäkin samaa radioaktiivista ainetta kuin Litvinenkon ruumiista.

Lisäksi kaikki Litvinenkoa hoitaneet kymmenet lääkärit ja hoitajat testataan mahdollisen radioaktiivisen altistuksen varalta.

Tutkijat ovat löytäneet merkkejä radioaktiivisesta aineesta kahdesta British Airwaysin koneesta, lentoyhtiö kertoi keskiviikkona.

British Airwaysin lentokoneiden radioaktiiviset jäämät löytyivät poliisin tutkimuksissa. Sisäministeri John Reidin mukaan poliisin tutkimat koneet ovat palvelleet Euroopan sisäisillä reiteillä. Tutkimuksiin joutuu vielä kolmaskin kone, jonka oli vielä keskiviikkoiltana Moskovassa. Säteilevää ainetta on yhtiön mukaan löytynyt vain hyvin pieniä määriä, mutta yhtiö aikoo ottaa varmuuden vuoksi yhteyttä kaikkiin matkustajiin, joiden uskotaan matkustaneen kyseisissä koneissa.

Scaramella tapasi Litvinenkon lontoolaisessa ravintolassa 1. marraskuuta. Sen jälkeen Litvinenko sairastui ja kuoli viime torstaina.

Litvinenkon mukaan Marioksi esittäytynyt henkilö oli luvannut antaa hänelle tietoja toimittaja Anna Politkovskajan murhasta.

Scaramella kertoi puolestaan, että tapaamisessa puhuttiin venäläisten turvallisuuspalveluiden "tappolistasta", jolla heidän kummankin nimensä olivat. Scaramellan toimenkuvasta ei ole varmaa tietoa.

(STT-AFP-AP)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?