Roskapankin yksityiskohtia hiottiin kuumeisesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Roskapankin yksityiskohtia hiottiin kuumeisesti

Yhdysvaltain kongressissa neuvoteltiin sunnuntaina kuumeisesti roskapankkisopimuksen yksityiskohdista. Neuvottelijoiden mukaan periaatteellinen sopimus oli jotakuinkin valmis, mutta republikaanipuolueen neuvottelijat halusivat odottaa paperilla olevaa lakiluonnosta ennen kuin he olivat valmiita ilmoittamaan sovun syntymisestä. Heidän mukaansa suurimmat solmukohdat oli saatu selvitettyä tyydyttävästi, mutta useita kohtia oli edelleen auki.

28.9.2008 22:59

Edustajainhuoneen puhemies demokraatteja edustava Nancy Pelosi ilmoitti varhain sunnuntaina, että periaatteellinen sopu sopimuksesta on syntynyt, mutta lopullinen paperi on vielä muokattavana.

- Nämä ovat vaikeita asioita, painotti republikaanipuolueen pääneuvottelija edustajainhuoneen jäsen Roy Blunt. Presidentti George W. Bush on ilmaissut tyytyväisyytensä neuvottelujen kulkuun.

Kongressi yritti saada sovun aikaan sunnuntain aikana.

Molemmat puolueet ovat yrittäneet varmistaa, että Wall Street joutuu osaltaan vastuuseen roskapankin kustannuksista.

Alustavatyksityiskohdat selvillä

Alustavien tietojen mukaan 700 miljardin dollarin pelastuspaketti jaettaisiin kolmeen vaiheeseen, ja ensimmäinen hätäapuosuus on 250 miljardia dollaria eli yli 170 miljardia euroa.

Osapuolet olivat päässeet yksimielisyyteen siitä, ettei valtion syliin kaatuvien yritysten johtajille makseta miljoonaluokan kultaisia kädenpuristuksia. Laissa pyritään takaamaan myös se, että valtiolle menevien roskalainojen pulassa olevat asunnonomistajat suojataan mahdollisimman hyvin asuntojensa menetykseltä.

Valtiolle ongelmalainoja dumppaavat yritykset jättävät takuuksi osakkeitaan, jotta aikojen parannuttua osa sijoituksista voi tuottaa voittoa. Uusi lakiluonnos korostaa myös tiukkaa roskapankin toimintaa johtavan valtionvarainministeriön valvontaa.

Kongressin mukaan lain voimaansaattamisella on kiire, sillä yksi suuri pankki, Washington Mutual kaatui kilpailijan syliin perjantaina ja Yhdysvaltain kuudenneksi suurin pankki Wachovia on romahtamistilassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?