Zürichin kantoni poistaa verohelpotukset - Ei vaikutusta Kimiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Zürichin kantoni poistaa verohelpotukset - Ei vaikutusta Kimiin

Sveitsin Zürichin kantonissa asuvat ulkomaalaiset miljonäärit eivät enää saa verohelpotuksia. Näin päättivät alueen asukkaat kansanäänestyksessä sunnuntaina. Zürichin kantonissa asuvia miljonäärijulkkiksia ovat muun muassa Tina Turner ja venäläinen miljardööri Viktor Vekselberg.

Kimi Räikkönen ei Jenni-vaimonsa kanssa asu Zürichin kantonissa.

8.2.2009 22:17 | Päivitetty 8.2.2009 23:14

Kimi Räikkönen ei Jenni-vaimonsa kanssa asu Zürichin kantonissa. Äänestyksellä ei ole vaikutusta Kimi Räikkösen verotukseen.

- Se ei koske häntä. Hän ei asu Zürichin kantonissa, vaikka kylläkin sen lähellä, sanoo Kimi Räikkösen asianhoitaja Riku Kuvaja IS:lle.

Kuvajan mukaan Räikköset ovat seuranneet Sveitsissä käytävää yleiskeskustelua ulkomaalaisten verohelpotusten poistamisesta.

- Olemme tienneet, että asiasta keskustellaan, Kuvaja kertoo.

Suomalaisista urheilutähdistä Sveitsissä asuvat Räikkösen lisäksi mm. Tanja Poutiainen. Sveitsi on ollut myös esimerkiksi Michael Schumacherin pitkäaikainen asuinpaikka. Zürich on Sveitsin pankkialan keskus ja samannimisen kantonin pääkaupunki. Sveitsissä on kaikkiaan 26 kantonia.

Yli puolet kantonin äänestäjistä kannatti aloitetta verohelpotusten poistamisesta. Yllättävä äänestystulos velvoittaa viranomaiset muuttamaan paikallisia verotuslakeja.

Verohelpotukset ovat houkutelleet Sveitsiin kymmeniä ulkomaisia urheilun, viihteen ja liike-elämän tähtiä. Vuonna 2006 Zürichin kantonissa oli 137 miljonääriä, jotka saivat verohelpotuksia.

Rikkaat ulkomaalaiset voivat useissa kantoneissa neuvotella itselleen luottamuksellisen, kulutuksen suuruuteen perustuvan verosumman. Heidän ei siis tarvitse maksaa normaalia tuloveroa, elleivät he työskentele Sveitsissä.

Käytäntö aiheuttaa usein vastustusta miljonäärien kotimaissa. Sveitsissä kränää on aiheuttanut se, etteivät kaikki paikalliset rikkaat saa samoja veroetuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?