Palestiinalaisten parlamentti hyväksyi uuden hallituksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Palestiinalaisten parlamentti hyväksyi uuden hallituksen

Palestiinalaisten parlamentti on hyväksynyt odotetusti selvällä enemmistöllä uuden kansallisen yhtenäisyyden hallituksen. Hallitukseen tulee sekä Fatah- että Hamas-palestiinalaisjärjestöjen edustajia.

17.3.2007 17:37

Parlamentin luottamuslauseäänestyksessä 132 edustajasta hallitusta kannatti 83. Israel ilmoitti jo ennakkoon, ettei se hyväksy uuttakaan hallitusta. Israel haluaa myös jatkaa talouspakotteita, joista päätettiin Hamas-ääriliikkeen noustua hallitukseen viime vuoden vaalivoiton turvin.

Parlamentti piti kokouksensa videolinkin välityksellä Gazassa ja Ramallahissa. Israel on vanginnut 41 parlamentin 132 jäsenestä. Vangituista 37 kuuluu Hamasiin.

Pääministerinä jatkava Hamas-johtaja Ismail Hania sanoi parlamentissa, että palestiinalaisilla on oikeus Israelin vastaiseen vastarintaan sen kaikissa muodoissa. Hania korosti parlamentissa ennen luottamuslauseäänestystä, että palestiinalaisilla on laillinen oikeus vastustaa Israelin miehitystä. Hän sanoi samalla haluavansa vahvistaa Israelin kanssa solmittua tulitaukoa.

Palestiinalaisten presidentti, Fatah-johtaja Mahmud Abbas puolestaan vetosi rauhan puolesta. Abbas sanoi parlamentille kansansa sanoutuvan irti väkivallasta ja olevan valmis jatkamaan neuvotteluja oikeudenmukaisen rauhansopimuksen saamiseksi. Hän toivoi ulkomaailman kumoavan palestiinalaisten vastaiset pakotteet.

Monet palestiinalaiset toivovat, että yhteishallitus kykenisi lopettamaan palestiinalaisryhmien keskinäiset väkivaltaisuudet. Yli 300 ihmistä on saanut surmansa vuoden kuluessa yhteenotoissa, joissa ovat monesti olleet vastakkain Hamasin ja Fatahin asemiehet.

(STT-Reuters-AFP)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?