Ulkomaat

Tulitettu korealaiskone oli päätyä Suomeen 1978

Julkaistu: , Päivitetty:

Neuvostohävittäjän 30 vuotta sitten ampuma eteläkorealainen matkustajakone KAL 902 (KE902) teki onnistuneen hätälaskun Karjalaan Suomen rajan lähelle.

Huhtikuussa 1978 sattunut matkustajakoneen tulitus kuohutti maailmaa jo ennen vastaavaa KAL 007 -lennon alasampumista Sahalinissa 1983.

Dokumenteissa KAL 902:n hätälaskupaikaksi kerrotaan 30 kilometrin päässä Suomen rajalta oleva Korpijärvi. Kyse on Kalevalan runokylien alueesta Suomussalmen kohdalla.

Venäjällä on kuitenkin nyt uutisoitu, että paikka olisi toisella Korpijärvellä tiedettyä kauempana Suomen rajasta.

Autoreview-lehdessä julkaistiin äsken ensi kertaa kuvia, joita neuvostoviranomaiset ottivat 1978 jäälle laskeutuneesta koneesta. Kuvat vahvistavat, että koneen vasenta siipeä tulitettiin ja runkoon tuli reikiä.

Autoreviewissä esitelty laskeutumispaikka olisi etelään Louhesta noin 130 kilometrin päässä Suomen rajalta. Myös Karjalan Sanomissa mainitaan sama paikka.

Poikkeavat sijaintiväitteet voivat liittyä myös ilmapuolustuksen kunniaan. Lennon alasampumisen yhteydessä dokumentoitiin venäläisten hätä siitä, että kone oli niin lähellä Suomea.

Uutistoimisto Tassin huhtikuussa 1978 antaman virallisen ilmoituksen mukaan kone laskeutui "järven jäälle Vienan Karjalan Kemin kaupungin lähellä". Kemistä on Suomen rajalle noin ja nyt kerrotulle Korpijärvelle noin 150 kilometriä.

Mainitun kolmen lisäksi on mainittu muitakin paikkoja. Esimerkiksi lokakuussa 1978 Neuvostoliitto sanoi paikan olevan "48 kilometriä länteen Kemistä".

KAL 902:n musta laatikko jäi Neuvostoliitolle eikä sen tietoja ole julkistettu. Miehistö ja matkustajat vietiin koneesta ensin Kemiin. Sinne on yhtä pitkä matka kummaltakin Korpijärveltä, joten sijaintia ei voi päätellä.

Oli KAL 902:n hätälaskupaikka sitten 30 tai 130 kilometrin päässä rajalta, oli kone joka tapauksessa minuuttien päässä Suomesta.

"Olisi pitänyt
ampua alas"

Tapaus nousi Venäjällä esille isänmaallisessa hengessä sen 30-vuotispäivän myötä. Autoreview-lehti nimittää alasampumista "kylmän sodan erääksi mysteerisimmäksi tarinaksi".

Lehdessä haastateltiin ampumiskäskyn antanutta kenraali Vladimir Dmitrieviä. Hän katsoo yhä, että lennolla haluttiin pysäyttää Moskovassa käydyt aseistariisuntaneuvottelut.

- Olen nyt vakuuttunut siitä, että lento olisi pitänyt ampua alas, kenraali Vladimir Dmitriev sanoo.

Autoreviewin "Nähdä Pariisi - ja ei kuolla" -otsikoidussa jutussa venäläishaastatellut pitävät tapausta vakoiluoperaationa. Koneesta ei kuitenkaan löytynyt vakoiluaineistoa.

Jutun mukaan matkustajat "saavat olla kiitollisia, ettei heitä räjäytetty molekyyleiksi" jo alkuhetkillä.

Historioitsija Andrei Pochtarev viittaa omassa kirjoituksessaan viisi vuotta myöhemmin tapahtuneeseen eteläkorealaisen KAL 007:n alasampumiseen.

Kylmän sodan merkkipaaluksi muodostuneessa tulituksessa kuoli 269 ihmistä. Pochtarevin mukaan lännessä "kukaan ei ollut oppinut mitään" KAL 902:sta.

KAL 902:n perään hälytetty lentäjä Sergei Slobodtsikov ihmetteli Pochtareville, että hänelle huudettiin heti hävittäjään noustessaan tuhoamiskäskyt. Slobodtsikovin mukaan koko Neuvostoliitto oli hälytystilassa.

Ohjuksen ampui kapteeni Alexander Bosov. Hän oli kieltäytynyt pudottamasta konetta nähtyään KAL-lentoyhtiön tunnukset.

Rovaniemi kuuli
KAL 902:n puheet

Pochtarevin jutun mukaan korealaiskone ei olisi totellut neuvostolentäjien käskyjä, vaan kaarsi kohti Suomea. Venäläisten väitetään löytäneen koneen uudelleen lentämässä matalalla ja pakottaneen sen omalta kannaltaan viime hetkessä alas.

Korealaiskapteeni kuitenkin on kertonut väärältä puolelta tulleen hävittäjän ilmestyttyä asianmukaisesti vähentäneensä nopeutta, laskeneensa telineet ulos ja sytytelleensä purjehdusvaloja merkiksi valmiudesta seurata hävittäjää. Hän ei saanut yhteyttä venäläisiin.

Korealaisversion vahvisti jo tuoreeltaan oikeaksi Rovaniemen aluelennonjohto. Siellä kuultiin ja tallennettiin hätätaajuudella KAL 902:n puheet, jotka annettiin kansainvälisille lentoviranomaisille.

KAL 902 toimi nauhoituksen perusteella asianmukaisesti. Kone ilmoitti juuri ennen ampumista hävittäjälle kolmesti olevansa Korean Airlines 902.

Ensimmäisissä uutisissa tapahtuneesta kerrottiin KAL 902:n kahden matkustajan saaneen surmansa "rajun laskeutumisen yhteydessä". Vasta eloonjääneiden haastatteluista paljastui, että matkustajat kuolivat tulituksen vuoksi.

Myöhemmin Pravda-lehti totesi, että konetta kohti ammuttiin "varoituslaukaus".

Sirpaleet tappoivat matkustamossa

* Eteläkorealaisen Korean Airlinesin lento KAL 902 oli matkalla Pariisista pohjoisnavan yli Souliin 20. huhtikuuta 1978. Boeing 707 -koneessa oli 110 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

* Navigaatiovian vuoksi lentokone kaarsi pohjoisnavalta Neuvostoliiton ilmatilaan.

* Neuvostoliiton Suhoi-hävittäjä tulitti KAL 902:a vasempaan siipeen koneen lennettyä Kuolan niemimaalle. Sirpaleet menivät koneen rungon läpi. Ne tappoivat japanilaisen turistin, korealaisen liikemiehen ja haavoittivat viittätoista.

* Paineistuksen menettänyt kone syöksyi muutaman kilometrin korkeuteen ja katosi pimeässä neuvostohävittäjiltä. Korealaiskone etsi vajaan tunnin ajan Vienan Karjalassa hätälaskupaikkaa.

* Kapteeni Kim Chang Kuy yritti turhaan laskeutua kolmesti pelloille ja teille. Lopulta hätälasku onnistui ihmeen kaupalla Korpijärven jäälle.

* Henkiin jääneet matkustajat, miehistö ja ruumiit pääsivät jatkamaan neljä päivää myöhemmin Souliin Helsingin kautta. Täällä he olivat yhden yön.

* Kapteeni ja lentosuunnistaja jäivät Nl:n kuulusteltavaksi ja antoivat lopulta tunnustuksen ja katuivat. Venäläiset väittävät heidän tunnustaneen myös vilpin.