Libanonin suomalaisuhri tunnistettu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Libanonin suomalaisuhri tunnistettu

Libanonissa Khiamin tuhoutuneella tarkkailuasemalla työskennellyt suomalainen sotilastarkkailija on kaarinalainen 29-vuotias kapteeniluutnantti Jarno Tapio Mäkinen. Mäkisen pelätään kuolleen tarkkailuasemaan keskiviikon vastaisena yönä kohdistuneessa iskussa.

27.7.2006 7:07 | Päivitetty 27.7.2006 15:36

Tuhoutuneen aseman raunioista on löydetty kolme kuollutta, joista kaksi on tunnistettu. Pääesikunnan mukaan toinen on kiinalainen ja toinen kanadalainen sotilastarkkailija.

Jarno Mäkinen on kotoisin Turusta. Hänet ylennettiin upseerin tutkinnon suorittamisen yhteydessä yliluutnantiksi vuonna 2001. Kapteeniluutnantti hänestä tuli tämän vuoden kesäkuussa. Sotilasurallaan Mäkinen on työskennellyt muun muassa kouluttajana ja yksikön päällikkönä Uudenmaan Prikaatissa. Sotilastarkkailijana UNTSO-operaatiossa Mäkinen aloitti viime vuoden marraskuussa.

Mäkisen vanhemmat kiittävät saamastaan tuesta Pääesikunnan internetsivuilla.

- Kiitämme kaikkia meitä suuressa surussamme tukeneita ja suruamme jakaneita, he kirjoittavat.

Hizbollah menettänytainakin 30 taistelijaa

Israel jatkoi voimakasta työntymistään Etelä-Libanoniin. Rajut taistelut jatkuivat Bint Jbeilin kaupungin lähellä, jossa on taisteltu verisesti jo neljä päivää.

Israelin armeija koki keskiviikon taisteluissa tiettävästi koko kaksi viikkoa kestäneiden sotatoimien pahimmat menetykset. Armeijan mukaan kaikkiaan yhdeksän israelilaissotilasta sai surmansa vuorokauden aikana.

Kahdeksan sotilasta kaatui Hizbollahin väijytyksessä lähellä Bint Jbeiliä. Myöhemmin kerrottiin yhden upseerin saaneen surmansa Hizbollahin hyökkäyksessä Marun al-Rasin kylään. Yhteenotoissa haavoittui ainakin 25 sotilasta.

Armeija arvioi, että Hizbollah on menettänyt jopa 30 taistelijaa. Hizbollahin uskotaan kaivaneen alueelle tunneleiden ja bunkkereiden verkoston niiden kuuden vuoden aikana, jotka Israel on ollut poissa alueelta. Lisäksi sisseillä on kattava arsenaali Iranista ja Syyriasta saatuja aseita.

Vastustuksen voimayllätti Israelin

Israel on ollut yllättynyt saamastaan vastustuksesta ja on sen takia muuttanut strategiaansa. Aiemmin armeija uhosi tuhoavansa Hizbollahin aseellisen siiven, nyt se tyytyy ajamaan sissit pois kahden kilometrin puskurivyöhykkeeltä.

Sillä aikaa Israel luottaa ilmaherruuteensa. Se käyttää koneitaan tuhotakseen Libanonin infrastruktuuria sekä kaikki ajoneuvoja, joita se epäilee asekuljetuksiksi. Maan armeija teki ilmahyökkäyksen lähelle Libanonin armeijan tukikohtaa Pohjois-Libanonissa, kertoivat libanonilaiset sotilaslähteet. Kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä.

Israelin sotakoneet pommittivat yön aikana myös muun muassa kolmea ruoka- ja lääkeapua kuljettavaa rekkaa ja matkapuhelinverkkojen tukiasemia Beirutin pohjoispuolella. Kaksi rekankuljettajaa kuoli pommituksessa. Lisäksi torstaina Kafran kylässä kuoli kaksi ihmistä ilmaiskussa.

Kymmenen turhaahätähuutoa

YK-tarkkailijat yrittivät epätoivoisesti saada Israelia lopettamaan tuhoisan iskunsa Khiamin tukikohdan läheisyyteen.

Israelin ilmavoimien pommi räjähti toissa päivänä ensimmäisen kerran kello 13.20 vajaan 200 metrin päässä YK:n tukikohdasta Etelä-Libanonissa.

Tukikohdassa olleet YK:n aseettomat sotilastarkkailijat ottivat välittömästi yhteyttä Israelin armeijan edustajaan, joka vakuutti, että iskut loppuvat.

Tulitus kuitenkin jatkui.

Israel laukaisi Unifilin tietojen mukaan seuraavan kuuden tunnin aikana ilmeisesti jopa 21 pommia tukikohdan ympäristöön. YK:n edustajat soittivat yhä uudelleen Israelin armeijan edustajalle, joka lupasi edelleen, että pommitukset loppuvat.

Klo 19.17 toissa päivänä yhteys YK:n Khiamissa sijaitsevaan tukikohtaan katkesi lopullisesti. Hätähuudot olivat kaikuneet kuuroille korville.

Israelin pommi-isku tappoi neljä aseetonta YK-tarkkailijaa - heistä yksi oli suomalainen upseeri.

Pelastuskalustoakintulitettiin

Irlannin mukaan YK:n Unifil-joukkojen korkea-arvoinen irlantilaisupseeri John Molloy oli henkilökohtaisesti soittanut kuusi puhelua Israelin armeijan edustajille. Hän oli kertonut, että Israelin armeijan tykistötuli ja hävittäjäiskut osuivat vaarallisen lähelle YK:n tukikohtia. Myös monet muut YK:n virkailijat olivat useaan otteeseen yhteydessä Israelin armeijan edustajiin.

Näihinkään hätähuutoihin ei kuitenkaan vastattu. Sotilastarkkailijat toimitettiin lopulta tukikohdan alla sijaitsevaan bunkkeriin suojaan.

Unifil onnistui järjestämään tukikohtaan evakuointia varten kaksi panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ne saapuivat paikalle klo 21.30, mutta kohtasivat lohduttoman näyn.

- He löysivät romahtaneen suojan ja tukikohdan, jolle oli aiheutunut huomattavaa vahinkoa, kuvaili YK:n rauhanturvatoiminnasta vastaava apulaispääsihteeri Jane Lute turvallisuusneuvostolle antamassaan selonteossa.

Vaikka pelastuskalustolle oli luvattu turvattu matka tukikohdalle, myös he joutuivat Israelin armeijan tulituksen kohteeksi. (IS-STT-Reuters-AFP)

Katso video sotatoimialueelta (Aftonbladet)

Kuvia Khiamin surmapaikalta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?