Moskova sammutti jouluvalot patriarkan hautajaispäiväksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskova sammutti jouluvalot patriarkan hautajaispäiväksi

Patriarkka Aleksi II:n hautajaiset pysäyttävät tiistaina Venäjän kaupallisen kimalluksen tavalla, johon ei maassa ole viime vuosina totuttu.

Venäläiset jonottivat Aleksi II:n hauta-arkulle sateisessa Moskovan maanantai-illassa.

9.12.2008 8:11

Johtavat valtiolliset tv-kanavat ovat ilmoittaneet, että ne peruvat päivän ajalta kaikki hupi- ja viihdeohjelmansa. Vielä suurempaa symbolista - ja rahallista - arvoa on sillä, että kanavilla ei myöskään esitetä mainoksia hautajaispäivän aikana.

Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhakovin määräyksestä pääkaupungin mahtipontiset uudenvuoden koristevalot pysyvät myös pimeänä tiistain aikana.

Patriarkan siunaustilaisuus alkoi kello 7.00 Suomen aikaa. Seremoniat kestävät arviolta noin yhteen asti iltapäivällä, ja koko toimitus näytetään suorana lähetyksenä kaikilta Venäjän johtavilta tv-kanavilta.

Moskovassa pohditaan parhaillaan metroaseman nimeämistä Aleksi II:n kunniaksi. Komsomolskaja Pravdan mukaan Kristus Vapahtajan katedraalin vieressä oleva Kropotkinskajan metroasema haluttaisiin muuttaa Patriarshajaksi - eli Patriarkan asemaksi.

Kropotkinskajan metroaseman rakennustöissä käytettiin neuvostoaikoina marmorilaattoja, jotka ovat peräisin Stalinin räjäyttämästä Kristus Vapahtajan katedraalista. Juuri Aleksi II auttoi rakentamaan katedraalin uudelleen 1990-luvun lopulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?