"Jäätikkötyttö" siiville - 65 vuotta lumen alla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Jäätikkötyttö" siiville - 65 vuotta lumen alla

Toisessa maailmansodassa pudonnut hävittäjälentokone hautautui vuosikymmeniksi jää- ja lumimassojen alle Grönlantiin. Nyt, lähes 65 vuotta myöhemmin, P-38-mallinen hävittäjä suorittaa tehtävänsä loppuun.

Toisessa maailmansodassa pudonnut hävittäjälentokone hautautui vuosikymmeniksi jää- ja lumimassojen alle Grönlantiin. Nyt P-38-mallinen hävittäjä suorittaa tehtävänsä loppuun.

26.6.2007 7:27

Glacier Girliksi (suom. Jäätikkötyttö) nimetty kone lähti perjantaina Teterboron lentokentältä New Jerseystä kohti Britanniaa. Hävittäjän on määrä laskeutua Duxfordiin 29. kesäkuuta.

Kone kuului lentolaivueeseen, joka joutui huonon sään takia tekemään pakkolaskun Grönlannissa sijaitsevalle jäätikölle heinäkuussa 1942. Lentäjät pelastettiin, mutta koneet jäivät jäätikölle ja hautautuivat jäämassojen alle.

Lähes sadan metrin syvyydestä ylös kaivetun koneen nouseminen lentoon oli historiallinen hetki Brad McManusille, joka oli ainoana vielä elossa olevana laivueen jäsenenä seuraamassa Glacier Girlin matkan jatkumista.

- En olisi ikinä uskonut tätä, McManus, 89, totesi.

Laivue oli mukana operaatio Bolerossa, joka toi satoja Yhdysvaltain hävittäjiä ja pommikoneita Britanniaan toisen maailmansodan aikana. Reitti kulki Kanadan, Grönlannin ja Islannin kautta, koska koneisiin ei mahtunut tarpeeksi polttoainetta koko matkalle eikä niissä ollut Atlantin ylittämiseen vaadittavia navigointilaitteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?