Kiina ja Japani lämmittelevät suhteitaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiina ja Japani lämmittelevät suhteitaan

Kiinan presidentti Hu Jintao aloitti tiistaina Japanin-vierailun, jolla lämmitellään maiden kitkaisia välejä. Kiinan johtajan edellisestä Tokion-vierailusta on vierähtänyt kymmenen vuotta.

Kiinan Presidentti Hu Jintao (vas) ja Japanin pääministeri Yasuo Fukuda tapasivat Tokiossa tiistaina.

6.5.2008 14:59

Maiden taloussuhteet ovat kunnossa, mutta Kiinan nouseva poliittinen ja sotilaallinen mahti aiheuttaa levottomuutta Japanissa.

Kiinaa ovat puolestaan ärsyttäneet Japanin Kiinan-miehitykseen liittyvät historiantulkinnat. Japanin pääministeri Yasuo Fukuda pyrkii liennytykseen, eikä hän ole vieraillut edeltäjänsä tavoin sotien muistomerkillä.

Maat kiistelevät edelleen muun muassa Itä-Kiinan meren maakaasukenttien hallinnasta. Kiina ei tue myöskään Japanin yrityksiä päästä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi.

Tuhannet poliisit varmistivat Tokiossa, etteivät Kiinan-vastaiset nationalistit ja Tiibetin-politiikan arvostelijat päässeet osoittamaan mieltään.

Hun matkaohjelma on paljolti seremoniallinen temppelivierailuineen ja pöytätennispeleineen. Hulta on toivottu Japanissa lahjaksi pandaa, kun Tokion eläintarhan Ling-Ling-panda kuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?