Kaksi kuoli ammuskelussa armeijan tukikohdassa Pohjois-Irlannissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaksi kuoli ammuskelussa armeijan tukikohdassa Pohjois-Irlannissa

Kaksi brittisotilasta kuoli myöhään lauantaina Pohjois-Irlannissa armeijan tukikohdassa sattuneessa ampumavälikohtauksessa. Lisäksi neljä ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti.

Massereenen tukikohdassa kuoli kaksi ihmistä ampumavälikohtauksessa.

8.3.2009 9:09 | Päivitetty 8.3.2009 18:47

Välikohtaus tapahtui ennen puolta yötä Suomen aikaa Massereenen tukikohdassa. Tukikohta sijaitsee Antrimin kaupungin lähellä 25 kilometriä Belfastista pohjoiseen.

Silminnäkijöiden mukaan tukikohdassa olleet miehet olivat vastaanottamassa tilaamaansa pizzaa, kun paikalle autolla saapuneet aseistautuneet miehet avasivat tulen.

Silminnäkijä kertoi BBC:n mukaan luulleensa laukauksia ensin ilotulitteiksi.

- Sitten kuulin lisää kovia pamauksia, mutta tällä kertaa enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, ehkä parisenkymmentä.

Kyseessä on yksi Pohjois-Irlannin vakavimmista hyökkäyksistä sen jälkeen, kun alueella solmittiin yksitoista vuotta sitten rauhansopimus. Edellisen kerran Pohjois-Irlannissa kuoli sotilas vuonna 1997.

Täysin yllätyksenä hyökkäys ei kuitenkaan tullut. Paikallinen poliisipäällikkö varoitti viime viikolla, että tasavaltalaiskapinallisten uhka on nyt korkeimmillaan lähes vuosikymmeneen.

Pohjois-Irlantiin on kapinallisten vuoksi myös lähetetty brittiläisiä erikoisjoukkoja. Isku paluumenneeseen Britannian hallinnoimalla Pohjois-Irlannilla on väkivaltainen historia. Vuonna 1998 solmittu rauhansopimus päätti 30 vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet, jotka olivat vieneet yli kolmentuhannen ihmisen hengen.

Sekä Irlannin yhdistämiseen pyrkinyt, katolisen vähemmistön tukema Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA että Britanniaa tukevat protestanttiryhmät suostuivat aselepoon.

Brittijoukot poistuivat Pohjois-Irlannista kaksi vuotta sitten, mutta satunnaiset väkivaltaisuudet alueella ovat jatkuneet. Viime kuukausiin asti suurin osa välikohtauksista laskettiin kuitenkin rikollisten piikkiin eikä poliittisten syiden vuoksi tapahtuneeksi.

Britannian ja Irlannin johtajat tuomitsivat jyrkin sanoin iskun tekijät, jotka heidän mukaansa yrittävät tuhota rauhanprosessin enemmistön toiveiden vastaisesti.

- Pieni joukko pahoja ihmisiä ei voi heikentää kansan tahtoa...elää rauhassa keskenään, Irlannin pääministeri Brian Cowen sanoi.

Mikään ryhmittymä ei ole tähän mennessä ottanut vastuuta iskusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?