Basajevista jäi jäljelle pää ja tekojalka - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Basajevista jäi jäljelle pää ja tekojalka

Pää, tuuhea musta parta ja jalkaproteesi.

11.7.2006 7:14

Siinä keskeiset tuntomerkit, joiden avulla Venäjän turvallisuuspalvelu vakuuttui eilen siitä, että heidän vihollisensa numero yksi on vihdoinkin tuhottu lopullisesti.

Juuri muuta Shamil Basajevista ei ilmeisesti jäänytkään jäljelle, sillä hänen kuolemaansa johtanutta räjähdystä kuvailtiin massiiviseksi.

Basajev sai surmansa Ekazhevon kylässä Ingushiassa toissa yönä, kun taistelijat olivat lastaamassa kuorma-autoon räjähteitä ja aseita. Basajev seurasi lastausoperaatiota lähistöltä yhdestä henkilöautosta.

- Räjähdys oli valtava. Kaikki lähistöllä olleet räjähtivät pieniksi palasiksi, Ingushian sisäministeri Beslan Hamhojev sanoi uutistoimisto Interfaxille .

- He kirjaimellisesti katosivat olemattomiin, Venäjän turvallisuuspalvelun lähde puolestaan kuvaili Gazeta.ru:lle.

Venäjän viranomaisten mukaan terroristit olivat valmistelemassa suurta terrori-iskua, joka piti toteuttaa Venäjällä samaan aikaan, kun maailman johtajat kerääntyisivät viikonlopuksi G8-kokoukseen Pietariin.

Basajevin, 41, tunnistamista helpotti muun muassa se, että hänen jalkaproteesinsa ei tuhoutunut räjähdyksessä.

Basajev astui miinaan helmikuussa 2000 paetessaan Venäjän joukkoja, ja häneltä jouduttiin tuolloin amputoimaan toinen jalka.

Ria-Novostin mukaan Venäjän turvallisuuslähde olisi vahvistanut, että vinkki Basajevin olinpaikasta saatiin hänen omalta lähipiiriltään. Jos tämä pitää paikkansa, Venäjä joutunee lunastamaan lupauksensa, jonka mukaan se maksaa ratkaisevan vinkin antajalle 8 miljoonaa euroa ja tarvittaessa uudet kasvot plastiikkakirurgin operaation avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?