Norjan kalankasvattajia syytetään kalojen kiduttamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjan kalankasvattajia syytetään kalojen kiduttamisesta

Norjassa käydään kiivasta keskustelua viljellyn kalan käsittelystä. Nykyisin kalat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen kuin ne tapetaan. Arvostelijoiden mukaan kaloja kidutetaan.

16.12.2009 16:49

Kasvatetun kalan suurviejä Norja on huolissaan arvostelusta. Suuret eurooppalaiset ruokaketjut ovat alkaneet vaatia muutoksia kalojen käsittelyyn.

-Kuluttajat ja eläintensuojelujärjestöt painostavat suuria kauppaketjuja. Kauppaketjut puolestaan vaativat norjalaisilta kalankasvattajilta kalan käsittelyä niin, ettei niille aiheuteta turhaa kärsimystä, sanoo tutkija Hanne Digre.

Digre tekee väitöskirjaa viljellyn turskan teurastamisesta eettisesti kestävällä tavalla.Arvostelijoiden mukaan hiilidioksidi ei tainnuta kaloja nopeasti, vaan tappaa ne hitaasti tukehduttamalla.

Toistaiseksi arvostelu ei ole kuitenkaan vähentänyt kasvatetun kalan vientiä. Lohenkasvatusyhtiö Marine Harvestin johtaja Ragnar Nortvedt vakuuttaa, että nykyiselle hiilidioksidimenetelmälle etsitään kaiken aikaa korvaavia keinoja.

-Kysymyshän ei ole pelkästään kalojen hyvinvoinnista, vaan tuotteen laadusta ja lopulta elinkeinon tuottavuudesta, Nortvedt sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?