Algeria tukeutuu pehmeään islamiin ääriryhmien kitkemiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Algeria tukeutuu pehmeään islamiin ääriryhmien kitkemiseksi

Algerian viranomaiset ovat vaihtaneet aseet aatteisiin taistelussa muslimikapinallisia vastaan. He ovat alkaneet tukea suufilaisuutta, joka on mietiskelyä korostava islamin suuntaus. Tavoitteena on kitkeä kannatusta äärivanhoillisilta salafisteilta.

11.7.2009 12:52

-Aiomme tehdä paljon rohkaistaksemme ihmisiä palaamaan perinteiseen islamiin; rauhanomaiseen, sallivaan ja avoimeen islamiin, kerrottiin maan uskontoasioista vastaavasta ministeriöstä.

Algeriassa on kuollut arviolta 200000 ihmistä 1990-luvulla alkaneissa verisissä yhteenotoissa. Hallituksen joukkojen ja muslimikapinallisten taistelut ovat hiipuneet viime vuosina, mutta satunnaisia selkkauksia sattuu yhä.

Hallitus on jo perustanut oman televisio- ja radiokanavan suufilaisuuden edistämiseksi. Suufilaisveljeskunnat levittävät sanaa uusilla kanavilla samalla, kun vanhoilliset salafistimuslimit saarnaavat toisilla. Kaikki kanavat ovat silti tiukasti valtion hallinnassa.

Suufilaisuus länsimaiden suosiossa

Osa iskuja tehneistä muslimikapinallisista kuuluu salafistiryhmiin, jotka ovat mainostaneet itseään al-Qaidan liittolaisiksi. Useat salafistit ovat kuitenkin laskeneet aseensa ja vaatineet väkivallan lopettamista.

Salafistien tavoitteena on aiemmin ollut nykyhallinnon syrjäyttäminen ja Algerian muuttaminen islamilaiseksi valtioksi. Suufilaiset ovat puolestaan tunnettuja siitä, että he yleensä pysyvät erossa politiikasta.

Algerian 34 miljoonasta asukkaasta suufilaisia arvioidaan olevan vain reilu miljoona. Salafistit hallitsevatkin vielä Algerian katukuvaa. Toisin kuin suufilaiset, he pitävät partansa pitkänä ja pukeutuvat valkoiseen viittaan. Salafistit pyrkivät noudattamaan samoja elintapoja kuin ensimmäiset islaminuskoiset.

Jotkut kovalinjaiset islamistit paheksuvat suufilaisuutta ja väittävät suufeja harhauskoisiksi. Monimuotoinen suufilaisuus keskittyy välittömään jumalan kokemiseen, eikä se vierasta mystiikkaa.

Länsimaille suufilaisuus on miellyttävä islamin suuntaus. Suufilaisuutta kannattaisi edistää Irakissa ja Afganistanissakin, amerikkalainen tutkimuslaitos Rand Corporation on ehdottanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?