Yhdysvalloissa pelätään taas vaalisotkua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa pelätään taas vaalisotkua

Viime viikkoina pidetyt esi- ja paikallisvaalit ovat lisänneet huolta valtakunnallisten kongressivaalien onnistumisesta Yhdysvalloissa. Uudet elektroniset äänestyslaitteet eivät ole olleet luotettavampia kuin surullisen kuuluisat lävistyskortit.

25.9.2006 19:16

Floridan ääntenlaskusta vuoden 2000 presidentinvaalissa tuli lävistyskorttien takia farssi. Silti esimerkiksi Marylandin kuvernööri Robert Ehrlich vaatii niiden kaivamista esiin tulevaa marraskuun äänestystä varten.

Ehrlich sanoo, ettei luota elektronisiin laitteisiin, joita osavaltio on hankkinut 106 miljoonalla dollarilla.

Syynä ovat kaksi viikkoa sitten pidetyt paikallisvaalit. Pääkaupunkiseudun Montgomeryn piirikunnassa ääntenlasku saatiin päätökseen vasta viikonloppuna.

Vaaliviranomaiset odottavat kädet ristissä, että heidän saamansa tulokset myös hyväksytään.

Vaalipäivänä laitteet sekä hidastelivat että jumittivat. Äänestysaikaa jouduttiin pidentämään, ja joillain paikoilla paperiset lipukkeet loppuivat kesken.

Vastaavia sotkuja oli muun muassa Ohiossa, Arkansasissa ja Illinoisissa. Bostonissa on käynnistetty tutkimus osavaltion senaatinvaalista, jossa 2 700 äänen epäillään jääneen laskematta.

Koneet on, muttaniitä ei osata käyttää

Marraskuun vaaleissa ainakin 40 prosenttia kaikista Yhdysvaltain äänistä pitäisi antaa elektronisesti.

- Syytä huoleen on, Ohion entinen kuvernööri Richard Celeste sanoo New York Times -lehdessä.

Celeste on tehnyt liittovaltion tutkimusneuvostolle selvityksen laitteiden käyttöönotosta eri puolilla maata. Hänen mukaansa ongelmat eivät ole pelkästään teknisiä.

- Vaalivirkailijoita pitäisi kouluttaa, koska monet heistä ovat sitä sukupolvea, joille tällainen teknologia on erityinen haaste. Pitäisi olla suunnitelmat siitä, miten äänestäjät ohjataan toiseen paikkaan, mikäli koneet eivät toimi. En tiedä, onko niitä, Celeste vuodattaa.

Vuoden 2000 presidentinvaalissa Floridan ääniä jouduttiin laskemaan uudelleen käsin. George W. Bushista tuli presidentti vasta Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksellä. (STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?