Natascha astui julkisuuteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Natascha astui julkisuuteen

Itävallassa kahdeksan vuotta sitten siepatuksi joutunut Natascha Kampusch, 18, on kertonut koettelemuksestaan julkisesti ensi kertaa. Kymmenvuotiaana koulumatkalla siepattu tyttö pääsi pakenemaan 24. heinäkuuta.

6.9.2006 19:22 | Päivitetty 7.9.2006 13:48

- Ajattelin vain pakoa -- Kysyin itseltäni yhä uudelleen, miksi tämän piti tapahtua minulle kaikista miljoonista ihmisistä. -- Olin epätoivoissani tästä epäoikeudenmukaisuudesta, Kampusch sanoi News-viikkolehdelle.

Pako sai aikaan maailmanlaajuisen mediamylläkän, johon Kampusch vastasi lupaamalla haastattelun kolmelle itävaltalaisviestimelle. Kampuschin vanhemmat ovat yrittäneet lakimiehen avulla estää haastattelut, joiden on uumoiltu vahingoittavan suojatonta nuorta.

- Hänen kaitsijansa manipuloivat häntä omaksi edukseen, isä sanoi Österreich-sanomalehdelle. Kampusch ei ole tavannut vanhempiaan vapautumisensa jälkeen.

Kampusch virui pitkiä aikoja maanalaisessa pikkuhuoneessa Strasshofin kaupungissa, sieppaajansa Wolfgang Prikopilin, 44, kotitalon autotallin kellarissa.

- Tunsin itseni aina surkeaksi kanaksi häkissä. (Vankikopin) pienuus riitti yksistään ajamaan epätoivoon, Kampusch sanoi Newsille. Hän kuvasi vangitsijaansa vainoharhaiseksi mieheksi, jonka luottamuksen hän voitti vähitellen ja pääsi välillä ulos kopistaan taloon tekemään kotiaskareita.

Pako oli spontaani teko, hän kertoi. Hän juoksi talon pihalta kadulle, kun Prikopil puhui puhelimessa. Ensimmäiset vastaantulijat eivät vastanneet hänen avunpyyntöihinsä.

Kampusch pyörsi päätöksensä

Kampuschin viestintäkonsultin Dietmar Eckerin mukaan tämä pyörsi päätöksensä pysytellä pimennossa ja suostui haastatteluihin, koska "itävaltalaiset ovat olleet hänestä huolissaan kahdeksan vuotta ja iloinneet hänen vapautumisestaan".

Satoja haastattelupyyntöjä on sadellut ympäri maailman, ja kuvaajien otaksuttiin jahtaavan Kampuschia hellittämättä, jollei hän itse astuisi esiin.

Tv-kanava ORF on luvannut tv-oikeuksien myynnistä kertyvät varat Kampuschia varten perustettavaan rahastoon, muttei ole maksanut haastattelun saamisesta.

Kronen-Zeitung- ja News -lehdet ovat uutistoimisto APA:n mukaan luvanneet muhkeat palkkiot käytettäväksi asunnon, koulutuksen ja työpaikan järjestämiseen.

Prikopil tappoi itsensä paon jälkeen. Poliisi tutkii edelleen, oliko sieppaajalla rikostoveria. Poliisin mukaan Prikopil oli "seksuaalisessa kanssakäymisessä" uhrinsa kanssa.

Itävallassa on kummeksuttu sitä, että sieppaus ei paljastunut pienessä Wienin lähikaupungissa. Kampusch on kertonut yrittäneensä vedota silmillään - tuloksetta - sivullisiin sen harvan kerran, kun hän pääsi kauppamatkalle sieppaajansa kanssa.

(STT-Reuters-AFP)

Natascha kertoo vankeudestaan (CNN)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?