New Yorkin lentokentälle suunniteltiin terrori-iskua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

New Yorkin lentokentälle suunniteltiin terrori-iskua

Yhdysvaltain viranomaiset nostivat lauantaina syytteen neljää ihmistä vastaan, joiden epäillään suunnitelleen terrori-iskua John F. Kennedyn kansainväliselle lentokentälle New Yorkissa.

2.6.2007 19:46 | Päivitetty 2.6.2007 21:51

Syytettyjen joukossa on Guyanan parlamentin entinen jäsen. Lisäksi yksi epäillyistä on lentokentän entinen rahtityöntekijä.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan räjähdeiskun kohteena olisivat olleet lentobensiinin kuljetukseen käytettävä putki ja kentän bensiinisäiliöt. Suunnitelma onnistuttiin paljastamaan ennen kuin sitä alettiin toteuttaa.

Onnistuessaan isku olisi ollut tuhoisa, sillä John F. Kennedyn kenttä on yksi Yhdysvaltain vilkkaimmin liikennöidyistä. Viranomaisten mukaan yksi epäilty sanoi nauhoitetussa keskustelussa, että isku olisi johtanut "koko Kennedyn" tuhoon.

- Jos isket sinne, koko maa suree, nauhalla sanottiin.

Lisäksi epäillyt uskoivat iskun olevan vaikuttavampi kuin syyskuun 11. päivän iskut kuusi vuotta sitten:

- Tämä voi tuhota Amerikan talouden vähäksi aikaa.

Epäiltyjen uskotaan aloittaneen suunnittelun viime vuoden tammikuussa. Kentällä työskennellyt mies selvitti viranomaisten mukaan kentän turvallisuustoimia, sopivia iskukohteita ja pakoreittejä.

Viranomaisten mukaan iskun suunnittelussa oli mukana kansainvälinen ääri-islamistinen verkosto, joka vaikuttaa Yhdysvalloissa, Guyanassa sekä Trinidad ja Tobagossa. Yksi syytetyistä pidätettiin New Yorkissa ja kaksi Trinidad ja Tobagossa.

Neljännestä ei annettu tietoja. Syytetyistä vain yksi on Yhdysvaltain kansalainen, ja hänkin on lähtöisin Guyanasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?