YK ei yksimielinen Pohjois-Korean ohjuskokeista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK ei yksimielinen Pohjois-Korean ohjuskokeista

Pohjois-Korean tekemät ohjuskokeet nostattivat keskiviikkona vastalauseiden myrskyn ympäri maailmaa. Eri maiden reaktiot poikkesivat silti toisistaan siinä määrin, ettei illalla kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto päässyt yksimielisyyteen vastauksesta Pohjois-Korealle.

5.7.2006 20:56

Selvästi tiukimman kannan otti naapurimaa Japani, joka ilmoitti tuoreeltaan keskeyttävänsä lauttaliikenteen Pohjois-Koreasta puoleksi vuodeksi vastalauseena ohjuskokeille ja harkitsevansa muitakin pakotteita.

- Toivomme turvallisuusneuvoston reagoivan kokeisiin ripeästi, voimallisesti ja päättäväisesti, Japanin YK-lähettiläs Kenzo Oshima sanoi kutsuttuaan YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunnon koolle.

Valkoinen talo varoitti Pohjois-Koreaa uusista provosoivista toimista kuten toistuvista ohjuskokeista pitkän kantaman ohjuksilla, joita sillä saattaa vielä olla varastossaan kaksi tai kolme.

Yhdysvaltain reaktio kokeisiin oli silti laimea verrattuna sen ennalta esittämiin uhkauksiin. Ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi, että viime marraskuussa jäihin joutuneet kuudenväliset neuvottelut olisivat edelleen suotavin tapa lähestyä kiistaa.

Yhdysvallat kertoi myös lähettävänsä edustajansa Christopher Hillin Aasian liittolaismaihin keskustelemaan asiasta.

Kiinan ensireaktio ohjuskokeisiin erottui maltillisuudellaan ja varovaisuudellaan. Pohjois-Korean ainoa liittolainen ja tukija ei tuominnut tekoa, vaikkakin totesi suhtautuvansa asiaan vakavasti.- Toivomme, että kaikki keskeiset osapuolet pysyvät rauhallisina ja hillitsevät itsensä, Kiinan ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa todettiin.

Kiinan on arveltu hermostuneen kokeista mutta pidättäytyvän silti kritisoinnista välttääkseen Pohjois-Korean stalinistihallinnon romahtamisen, joka voisi aiheuttaa epävakautta koko alueelle.

Pohjois-Korea:"Kyse kansallisestaitsemääräämisoikeudesta"

Venäjä liittyi myös Pohjois-Korean tekemien ohjuskokeiden arvostelijoihin, mutta se ilmaisi vastustavansa pakotteita tässä vaiheessa.

Venäjä totesi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan myös, ettei ohjuskoe suoranaisesti heikennä sen turvallisuustilannetta.

Euroopan unioni tuomitsi voimallisesti kokeet antamassaan lausunnossa. EU kutsui kokeita provokaatioksi, jotka asettavat lisäpaineita alueelliselle vakaudelle. Puheenjohtajamaan Suomen pääministeri Matti Vanhanen sanoi Strasbourgissa pahoittelevansa kokeita ja toivovansa, että Pohjois-Korea palaa neuvottelupöytään.

Pohjois-Korea puolusti kokeita keskiviikkona. Ulkoministeriön edustajan mukaan niissä oli kyse kansallisesta itsemääräämisoikeudesta.

- Mikään sopimus ei rajoita meitä tässä asiassa, edustaja sanoi.Pohjois-Korea ampui vajaan vuorokauden kuluessa seitsemän ohjusta, joista yksi oli pitkän kantaman Taepodong-2 -ohjus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?