Fossettia ei ehkä koskaan löydetä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Fossettia ei ehkä koskaan löydetä

Etsijät alkavat jo myöntää, että kadonnutta amerikkalaista ilmailusankaria ei ehkä koskaan löydetä.

Steve Fossettia on etsitty kaikuluotainten avulla Walker-järvestä Nevadassa.

10.9.2007 12:38

Nevadan autiomaita helikopterein ja lentokonein haravoivat etsintämiehistöt ovat jo kuusi kertaa luulleet hetken aikaa onnistuneensa. Tiettömien taipaleiden takana on nähty pudonneen lentokoneen jäänteitä - mutta ne ovat osoittautuneet vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitten onnettomuuteen joutuneiksi koneiksi.

Steve Fossett, 63, nousi viikko sitten pienkoneellaan ilmaan Hiltonin hotellisuvun päämiehen Barron Hiltonin maatilan lentokentältä. Hänellä oli polttoainetta 4-5 tunniksi, eikä häntä ole sen koommin nähty.

- Etsintä on iso, turhauttava ja uuvuttava fyysisesti ja psyykkisesti, kuvaili töitä johtava siviili-ilmailumajuri Cynthia Ryan eilen.

Etsijöillä on käytössään viimeisin teknologia, lämpökamerat ja satelliittikuvat. Alueen järviä kaikuluodataan, ja maastoa tähyilee ilmasta kymmeniä silmäpareja. Mutta kun alue on 44 000 neliökilometrin laajuinen, on urakka valtava.

Useiden lentokoneenrunkojen näkeminen todistaa kuitenkin sen, että myös Fossettin kone on mahdollista havaita ilmasta.

- Me löydämme niitä oikealta ja vasemmalta. Nevada on kuin hautausmaa. Nykyteknologialla voimme havaita näitä kohteita, sanoi osavaltion luonto-osaston edustaja Kim Toulouse.

Eilenkin etsijöillä oli yksi väärä hälytys. Ilmasta tehty havainto pystyttiin kuitenkin heti toteamaan kauan aiemmin pudonneeksi koneeksi, eikä maassa olevia partioita tarvinnut lähettää paikalle.On olemassa myös mahdollisuus, että Fossettin kone on kadonnut kapeiden kanjonien ja korkeiden ikihonkien katveeseen ikuisiksi ajoiksi.

- Alue on vaikeakulkuinen, eivätkä kaikki sinne kadonneet välttämättä löydy, Cynthia Ryan myönsi.

Fossett on rikkonut useita ilmailuennätyksiä kuumailmapallolla ja lentokoneella. Kadotessaan hän oli etsimässä tasaista maastoa uuteen maanopeusennätysyritykseensä.

Nevadan ilmavoimat ovat etsineet Fossettia laajalta alueelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?