Valkoinen talo tyrmäsi Saddamin hirttotavan arvostelun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valkoinen talo tyrmäsi Saddamin hirttotavan arvostelun

Yhdysvaltain johto tyrmäisi keskiviikkona Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin teloituksen kulkuun kohdistuneen arvostelun. Monia on suututtanut tapa, jolla läsnäolevat ivasivat Saddamia hieman ennen tämän hirttämistä.

Armeijan tiedottajan kenraalimajuri William Caldwellin mukaan Yhdysvallat ei ollut osallisena Saddam Husseinin hirttämiseen.

3.1.2007 16:13 | Päivitetty 3.1.2007 21:44

Presidentti George B. Bushin tiedottajan Tony Snow'n mukaan keskustelu on kohdistunut liiaksi Saddamin elämän "kahteen viimeiseen minuuttiin".

- Hän murhasi satojatuhansia ihmisiä. Sen takia hänet teloitettiin -- Irakin lakien mukaan, Snow sanoi Washingtonissa.

Kitkerän sananvaihto Saddamin ja hänen teloitustilaisuudessaan olleiden välillä oli kuvattu salaa, ja otos on levinnyt internetin ja kuvapuhelimien välityksellä. Se on vihastuttanut etenkin Irakin sunnimuslimeja, joihin Saddam kuului.

Yhdysvaltain Irakin-joukkojen tiedottajan kenraalimajuri William Caldwellin mukaan Yhdysvallat ei osallistunut millään tavalla Saddamin hirttämiseen.

Hänen mukaansa Irakin hallitus toimi täysin itsenäisesti. Yhdysvaltojen rooli oli ainoastaan kuljettaa Saddam helikopterilla hirttopaikalle.

Jos Yhdysvallat olisi saanut vastattavakseen hirttotuomion täytäntöönpanon, niin Caldwellin mielestä se olisi toteutettu toisin.

- Olisimme varmasti toimineet eri lailla, hän totesi Bagdadissa suostumatta kuitenkaan erittelemään, miten Yhdysvaltain joukot olisivat asian hoitaneet.

(STT-AFP)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?