Tunnustiko norjalainen palkkasoturi murhan Kongossa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tunnustiko norjalainen palkkasoturi murhan Kongossa?

Kongossa kuolemaantuomituista norjalaismiehistä toinen on paikallisen lääkärin mukaan tunnustanut murhan vankilassa. Aiemmin Tjostolv Moland ja hänen toverinsa Joshua French ovat jyrkästi kiistäneet, että he surmasivat autonkuljettajansa.

Yhtenä todistusaineistona oikeudessa on käytetty valokuvaa, jossa hymyilevä Moland siivoaa verijälkiä murhatun autonkuljettajan istuimelta.

22.10.2009 14:01

Miehet tuomittiin kuolemaan useista rikoksista, mutta he ovat väittäneet olevansa oikeusmurhan uhreja. Tapaus on aiheuttanut valtavan kohun Norjassa. Miehet ovat toimineet aiemmin palkkasotureina.

Tjostolv Moland on sairastunut vankilassa malariaan, ja hänen kerrotaan olevan erittäin huonossa kunnossa. Hänet tutkinut lääkäri Jean Paul Lombale raportoi oikeudelle seuraavaa:

- Moland on henkisesti huonossa kunnossa ja tarvitsee lääkärin hoitoa. Hän itkee ja haluaa vaihtaa selliä. Hän on myös sanonut, että hän haluaa pyytää anteeksi surmatun autonkuljettajan perheeltä ja että hän tappoi kuljettajan, lääkäri kirjoitti.

Torstaina oikeudessa esitettiin kuitenkin päinvastainen lausunto Molandin terveydentilasta. Nyt hänen kerrotaan kärsivän vain malariasta eikä hän ole psyykkisesti sairas.

Moland käyttäytyi oikeudessa hyvin aggressiivisesti ja näytti keskisormea. Hänen asianajajansa joutui rauhoittelemaan häntä.

Norjalaismiehet ovat valittaneet, että he eivät saa kunnon hoitoa vankilassa. He eivät ole omien sanojensa mukaan uskaltaneet lähteä paikalliseen sairaalaan, koska he pelkäävät joutuvansa lynkatuiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?