Ulkomaat

Presidentti Viktor Jushtshenko hajotti Ukrainan parlamentin

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko kertoi maanantai-iltana maan televisiossa, että hän on hajottanut parlamentin ja määrännyt ennenaikaiset vaalit. Parlamentin hajottaminen oli Jushtshenkon mukaan hänen velvollisuutensa, koska perustuslakia oli rikottu.

Presidentin antaman asetuksen mukaan uudet vaalit pidetään 27. toukokuuta.Jushtshenko kävi aiemmin kriisikeskusteluja Ukrainan puolueiden kanssa. Poliittinen tilanne on jo pitkään ollut kaoottinen Ukrainassa.

Jushtshenko on iskenyt toistuvasti yhteen pääministeri Viktor Janukovitshin kanssa, joka oli hänen vastustajansa vuoden 2004 oranssissa vallankumouksessa.

Kiovassa tuhansia ihmisiä osallistui pääministeri Janukovitshia tukevaan mielenosoitukseen. Viikonvaihteessa taas kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat entisen pääministerin Julia Tymoshenkon aloitteesta järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vaadittiin parlamentin hajottamista ja uusia vaaleja.

Presidenttiä vastustava kolmen puolueen hallituskoalitio sai 239 paikkaa 450-jäseniseen parlamenttiin viime vuoden parlamenttivaaleissa. Presidenttiä tukeva oranssi rintama on heikentynyt entisestään vaalien jälkeen, kun monet presidentin tukijat ovat siirtyneet Janukovitshin leiriin.

Presidentti on sanonut edustajien pakoa hallitusleiriin perustuslain vastaiseksi.

Parlamentin puhemies Oleksander Moroz puolestaan sanoi päivällä, ettei parlamentin hajottamiselle ole lakiin pohjautuvia perusteita.

- Kenenkään ei pidä noudattaa asetuksia, jotka rikkovat perustuslakia, sanoi Janukovitshin leiriin kuuluva Moroz.

Pääministerin lähipiiristä kerrottiin, että parlamentti oli kokoontumassa hätäistuntoon vielä myöhään maanantaina. Interfax puolestaan kertoi, että presidentti Jushtshenko oli pyytänyt

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siirtämään tuonnemmaksi keskusteluja, joita Jushtshenkon oli määrä käydä Putinin kanssa tiistaina Moskovassa.

(STT-Reuters-IS)