Israelin lehdistö vaati armeijaa tilille verenvuodatuksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelin lehdistö vaati armeijaa tilille verenvuodatuksesta

Israelin lehdistö arvosteli tiistaina kovin sanoin maan armeijaa Gazan avustussaattueen verenvuodatuksesta, jossa yhdeksän ihmistä sai surmansa.

1.6.2010 19:20

Iskuun osallistuneet sotilaat sanoivat, etteivät he odottaneet juurikaan vastarintaa, koska heille oli kerrottu, että laivalla on vain rauhanaktivisteja. Aktivistit puolestaan kertoivat sotilaiden käyttäneen kovia otteita ja ammuskelleen sokkona.

Lehdistössä ihmeteltiin etenkin sitä, miksei sotilailla ollut kunnollisia joukkojenhallintaan soveltuvia aseita vaan ainoastaan hyödyttömiä värikuula-aseita tai tappavia pistooleja ja rynnäkkökivääreitä.

- Osa sotilaista ymmärsi välittömästi henkensä olevan vaarassa. He hylkäsivät alkuperäisen suunnitelman ja alkoivat ampua heti päästyään kannelle, kuvaili nimettömänä pysytellyt merivoimien luutnantti uutistoimisto Reutersille.

Sotilasasiantuntijat kummastelivat Israelin heikkoa valmistautumista, semminkin kun maa on pitkään ollut kuuluisa ennakkotiedustelustaan.

- Kaikki menestys perustuu suunnitteluun ja kunnolliseen tiedusteluun. Sotilaat ovat nousseet tällaisiin laivoihin ennenkin. Nyt ei käytetty riittävää voimaa, riittävää nopeutta ja riittävästi joukkoja, arvosteli brittiläinen sotilasasiantuntija Jason Alderwick.

"Kohdeltiin kuin eläimiä"

Israelista karkotetut aktivistit kertoivat tiistaina toimittajille sotilaiden käyttäneen muun muassa kyynelkaasua ja tainnutusaseita sekä ammuskelleen umpimähkään.

- Emme vastustelleet lainkaan. Emme olisi voineet tehdä niin, vaikka olisimme halunneetkin. Eihän meistä olisi ollut vastusta kommandoille, sanoi Mihalis Grigoropoulos Ateenan lentokentällä.

- Jotkut muodostivat ihmiskilven komentosillan eteen. Heitä ammuttiin kumiluodeilla, ja heitä vastaan käytettiin tainnutusaseita. Sen jälkeen kun meidät oli pidätetty, he kohtelivat meitä kuin eläimiä. Emme päässeet vessaan, emmekä saaneet ruokaa tai vettä, Grigoropoulos jatkoi.

- Mavi Marmaran kapteeni sanoi meille: "He ammuskelevat ympäriinsä, rikkovat ikkunoita ja tulevat sisään. Paetkaa, kun vielä voitte." Sen jälkeen emme enää kuulleet hänestä, kertoi puolestaan Bayram Kalyon Istanbulin lentokentällä.

Israelin radion mukaan iskun yhteydessä pidätettiin liki 500 Gaza-aktivistia. Osa heistä karkotettiin kotimaihinsa jo tiistaina.

Sotilasliitto Nato jyrähti tiistaina pidätettyjen puolesta ja vaati heidän välitöntä vapauttamistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?