Miksi heitä ei evakuoitu? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miksi heitä ei evakuoitu?

Hirmumyrsky Katrina käyttäytyi kuin oikullinen nainen konsanaan ja muutti suuntaansa aivan viime hetkillä.

30.8.2005 0:00

Suunnanmuutos saattoi olla hyvä uutinen New Orleansin kaupungille, mutta se oli katastrofaalinen käänne Mississipin ja Alabaman osavaltioiden alaville suistoalueille.

Viranomaiset pelkäävät myrskyn jäljiltä löytyvän useita kuolonuhreja, kun myrskyn jälkiä päästään vihdoin tutkimaan.

- Se iski Mississippiä kohti kuin tonni tiiliä, kauhisteli osavaltion kuvernööri Haley Barbour myöhään eilen.

Kuvernööri myös pelkäsi pahimman jo tapahtuneen.

- Siellä on paljon kuolleita, hän ennusti.

- Tiedämme, että ihmisiä on loukussa ja voimme vain rukoilla, että he ovat kunnossa.

Rannikkoalueella osattiin myös pelätä Katrinaa, mutta valmistautuminen ei ollut lainkaan niin suurisuuntaista kuin New Orleansissa.

Joitain alueita Mississipin ja Alabaman rannikolta ehätettiin evakuoida, mutta monille varoitus myrskyn kovimman myllerryksen keskelle joutumisesta tuli liian myöhään.

Esimerkiksi Gulfportin rannikkokaupungissa alkoivat ihmiset pyytää evakuointia vasta, kun viranomaiset olivat jo itsekin vetäytyneet suojaan. Auttajilla ei ollut mitään mahdollisuutta lähteä silloin enää apuun.

- Tämä on kauheaa, mutta emme voi tehdä mitään. Emme voi vaarantaa lisää ihmishenkiä menemällä ulos tällaisella tuulella, Gulfportin poliisin edustaja Alfred Sexton sanoi Houston Chronicle -lehdelle.

- Jos tekisimme niin, aiheuttaisimme vain lisää tuhoa, hän sanoi.

Vaikka Katrinan mahdollista suunnanmuutostakin ennusteltiin jo toissa päivänä, monet päättäjistä näyttivät silti tuudittautuneen siihen uskoon, että myrsky pysyisi kiltisti ennustellulla reitillään.

Gulfportin alueen kuuluisat kasinolaivat ja upeat purjeveneet ajelehtivat holtittomasti tulvan vallassa ja osa oli ajautunut nelikaistaiselle valtatielle. Paikallinen palopäällikkö luonnehti tuhoja laajoiksi.

- Tämä on musertava isku, meillä on veneitä talojen seinissä, palopäällikkö Pat Sullivan kuvaili hävitystä Gulfportissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?