Israelilaispilotti: Olen pahoillani siviiliuhreista - katso video - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelilaispilotti: Olen pahoillani siviiliuhreista - katso video

Apache-helikopteria lentävä israelilaiskapteeni antoi vavahduttavan haastattelun uutistoimisto AP:lle lentotukikohdassa Israelissa. Lentäjä on yksi Gazan rajujen pommitusten toteuttajista.

Haastattelun antanut Israelin Apache-pilotti joutui piilottamaan kasvonsa, jotta häntä ei tunnisteta.­

14.1.2009 8:23 | Päivitetty 14.1.2009 12:41

Kapteeni Orr piti kypärää päässään haastattelun aikana, koska armeijan sääntöjen mukaan häntä ei saa tunnistaa. Haastattelu oli osa imagokampanjaa, jolla armeija yrittää lieventää siviilien kuolemista seurannutta tuomiota maailmalla.

25-vuotiaan kapteenin mukaan hänen parhaita saavutuksiaan Gazassa onkin se, kun hän on onnistunut keskeyttämään operaationsa säästääkseen siviiliuhreja.

- Muistin hyvin yhden tapauksen, jossa lukitsin aseet kohteeseen ja tulitin. Ja sitten viime sekunnilla näin tähtäimessä lapsen ja sain ohjattua ohjuksen sivuun. Sellainen jättää jäljen, kapteeni kuvaili.

Lähes 1000 gazalaista on jo kuollut pommituksissa, ja sairaalalähteiden mukaan ainakin puolet heistä on siviilejä ja lapsia joukossa on jopa satoja.

Israel syyttää äärijärjestö Hamasin taistelijoiden piilottelevan siviilien joukossa, mikä lisää siviiliuhreja.

- Teemme kovasti töitä pitääksemme siviiliuhrien määrän niin pienenä kuin mahdollista. Jokainen ampumamme ohjus osuu metrilleen sinne, mihin haluamme, kapteeni Orr kertoo.

Lentäjä ei saanut puhua toimittajalle kahden kesken vaan hänen seurassaan oli koko haastattelun ajan valvoja. Lentäjä ei saanut vastata kysymykseen, oliko hän nähnyt oman ohjuksensa surmanneen siviilejä.

- Olemme tietoisia, että tässä sodassa vahingoitetaan paitsi paljon vihollisia myös joitakin sivullisia gazalaisia. Olemme erittäin pahoillamme, en ainoastaan minä vaan myös kaikki tämän maan ihmiset, lentäjä sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?