Viisi koulutyttöä kuoli ampujan uhreina - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viisi koulutyttöä kuoli ampujan uhreina

Viisi tyttöoppilasta kuoli ja viisi haavoittui Pennsylvanian kouluammuskelussa Yhdysvalloissa maanantaina. Aseistautunut mies ammuskeli amishien uskonlahkon koulussa.

2.10.2006 19:47 | Päivitetty 4.10.2006 7:34

Ammuskelija tappoi lopuksi itsensä. Poliisin mukaan hän oli 32-vuotias Charles Carl Roberts IV, jolla oli itsellään kolme lasta. Mies ei kuulunut itse amishien lahkoon.

Poliisin mukaan ammuskelija oli sanonut vaimolleen ennen kuolemaansa, että hän halusi kostaa jonkin 20 vuoden takaisen tapahtuman.

Poliisi löysi kuolleen miehenja 11 ammuttua tyttöä

Poliisin mukaan Robertsilla on mukanaan kolme asetta: haulikko, puoliautomaattinen pistooli ja kivääri. Lisäksi hänellä oli tainnutusase, kaksi veistä ja repussa noin 600 ammusta tuliaseisiin.

Roberts linnoittautui kouluun eikä vastannut poliisien yhteydenottoihin. Hän käski oppilaat riviin liitutaulun eteen ja päästi 15 poikaa ulos luokasta. Myös neljä aikuista pääsi pois huoneesta ennen kuin hän aloitti ampumisen.

Mies ehti soittaa hätänumeroon ja vaatia, "että jos poliisi ei lähde koulun alueelta, niin hän alkaa kymmenen sekunnin sisällä ampua ihmisiä".

Muutama sekunti tämän jälkeen alkoi kiivas ampuminen.

Poliisi rynnäköi luokkahuoneeseen ikkunoiden kautta ja löysi Robertsin kuolleena yhdessä 11 koulutytön kanssa. Roberts oli ehtinyt ampua ainakin kerran haulikolla kohden poliiseja.

Kaksi tytöistä oli jo kuollut ja yksi menehtyi vammoihinsa poliisin käsivarsille. Muut lapset olivat haavoittuneet pahasti mm. lähietäisyydeltä teloitustyyliin takaraivoon ammutuista laukauksista.

Ampuja oli"vihainen Jumalalle"

Teon tarkkaa motiivia ei vielä tiedetä, mutta poliisin mielestä on ilmeistä, että ampuminen oli suunnattu nimenomaan nuoria tyttöjä kohtaan. Mies oli ammatiltaan maitoauton kuljettaja, ja hän asui koulun lähellä. Hänellä on itsellään kolme lasta.

Roberts oli jättänyt jälkeensä itsemurhaviestin, jossä hän poliisin mukaan toi esille "vihansa elämäänsä ja Jumalaa kohtaan".

Työkavereiden mukaan Roberts oli viime päivinä ollut hiljainen, eikä halunnut osallistua jutusteluun työpaikalla.

Viranomaisten mukaan Robertsilla ei ollut rikostaustaa, eikä tiedossa mielenterveysongelmia.

Haavoitettuja lennätettiin sairaalaan

Paikalla kertyi useita kymmeniä hälytysajoneuvoja ja helikoptereita. Uhreja lennätettiin sairaaloihin ja koulusta kannettiin useita ihmisiä paareilla ulos. Haavoittuneet tytöt ovat iältään 6-13-vuotiaita.

Paikalle kerääntyi myös paljon paikallisia ihmisiä seuraamaan tilannetta. Koulun vanhimmat oppilaat ovat 14-vuotiaita, ja oppilaita on yhteensä hieman alle 30.

Amishit ovat kristitty lahko. He elävät ilman sähköä ja autoja.

(IS-STT-CNN-Reuters-AFP)

Kuvia surmapaikalta

CNN:n uutiskuvaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?