Kommentti: Clinton sai naiset tuekseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Clinton sai naiset tuekseen

Toisin kuin Iowassa, naiset tukivat demokraattien senaattoria Hillary Clintonia New Hampshiressa. Ovensuukyselyissä enemmistö naisista kannatti Clintonia, samoin kuin ammattiyhdistysliikkeiden jäsenet ja äänestäjät, jotka ovat huolissaan maan taloudesta.

9.1.2008 7:40

New Yorkin senaattorin Clintonin voitto oli yllätys, sillä mielipidemittaukset pettivät pahan kerran. Mittaukset olivat povanneet Illinoisin senaattorin Barack Obaman laskettelevan New Hampshiressa selvään voittoon, ja Clintonille veikattiin lähtölaskennan alkamista.

New Hampshiren äänestäjät tekivät päätöksensä ilmeisesti vasta viimeisten mittausten jälkeen, sillä ovensuukyselyissä joka seitsemäs vastaaja sanoi valinneensa ehdokkaansa vasta tiistaina.

Yhtä paljon kuin Clintonin voittoa, asiantuntijat ihmettelivät sitä, kuinka mittaukset saattoivat mennä näin pahasti pieleen. Ja kuinka vankasti mittauksiin voi tämän jälkeen luottaa.

Clintonin voitolle löydettiin selitykseksi myös se, että senaattori muutti viestiään Iowan jälkeen tavoittaakseen 25-39-vuotiaat. Hän onnistui pehmentämään imagoaan ja näyttämään sen pehmeän puolensa, josta hänen läheiset ystävänsä aina puhuvat.

Eikä aviomies Bill ollut hänelle taakka, päinvastoin. New Hampshiren demokraatit ilmoittivat selvästi kyselyissä pitävänsä Bill Clintonista yhtä paljon kuin Obamasta - ja enemmän kuin Hillarysta.

Jos mittaukset olisivat pitäneet paikkansa, New Hampshire olisi ollut Obamalle vain askel kohti Etelä-Carolinan esivaaleja ja kruunajaisia, mutta nyt kisa on täysin avoin.

Puolet Etelä-Carolinan demokraateista on mustia, ja yhtäkkiä Clinton sekä Obama kilpailevatkin heidän äänistään.

Michigan ja Nevada äänestävät ennen Etelä-Carolinaa, mutta useimmat ehdokkaat asettavat Etelä-Carolinan niiden edelle ja siirtyvät New Hampshiresta kampanjoimaan suoraan Etelä-Carolinaan.

Arizonan republikaanisen senaattorin John McCainin kampanjaa pidettiin kesällä jo kuihtuneena, mutta hän osoitti taas kerran olevansa New Hampshiren suosikki. Hän johti mittauksissa ja piti pintansa, asiantuntijoiden mielestä siksi, että New Hampshire arvostaa ulkopoliittista kokemusta.

Vietnamin sodan veteraani McCain voi hyvillä mielin jatkaa Etelä-Carolinaan ja tavoitella osavaltion veteraanien ääniä.

Taikauskoinen McCain ei kuitenkaan jättänyt mitään sattuman varaan. Hänellä oli päällään sama villapaita ja hän asui samassa hotellihuoneessa kuin vuonna 2000 voittaessaan New Hampshiren esivaalit.

Etelä-Carolinan republikaaneista 60 prosenttia on kristillisiä konservatiiveja, ja se lupaa hyvää Arkansasin entiselle kuvernöörille Mike Huckabeelle.

New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani puolestaan kampanjoi edelleen säästöliekillä. Hän aikoo laittaa ison vaihteen silmään vasta kuun lopulla äänestävässä Floridassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?