Suomalaistutkija pelastui luolasta Teneriffalla - kuusi kuoli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija pelastui luolasta Teneriffalla - kuusi kuoli

Suomalaisnainen pelastui sunnuntaina Teneriffalla luolastosta, johon eksyminen vaati kuuden samaan ryhmään kuuluneen ihmisen hengen.

11.2.2007 19:16

Tähtitieteen tutkija Terttu Viironen voi hyvin, hänen isänsä kertoi STT:lle.

Viironen ja hänen espanjalainen miesystävänsä kuuluivat 30 hengen ryhmään, joka eksyi lauantaina Piedra de los Cochinosin luolaverkostoon Kanariansaariin kuuluvan Teneriffan pohjoisosassa.

Heikki Viirosen mukaan vuorilla liikkumiseen tottunut pariskunta löysi ilmeisesti omin neuvoin tiensä ulos luolasta, mutta mies joutui sairaalahoitoon.

- Heillä oli mukanaan Teneriffalta löydetty koira, Heikki Viironen kertoi STT:lle puhelimitse.

- Me pohdimme, että ehkä koiran suuntavaisto pelasti heidät.Pelastajat etsivät kadonneita matkailijoita kuumeisesti läpi sunnuntain vastaisen yön. Suurin osa kadonneista löysi tiensä maan pinnalle, mutta kahdeksan jouduttiin pelastamaan ja kuusi löytyi kuolleena. Sunnuntai-iltana kuusi ihmistä oli vielä sairaalahoidossa hypotermian, uupumuksen ja myrkkykaasujen vaikutusten vuoksi.

Ryhmän jäsenet olivat enimmäkseen espanjalaisia turisteja, mutta mukana oli myös paikallisen tähtitieteilijöiden ympäristöjärjestön jäseniä.

Hapenpuute tai myrkkykaasu vei tajun

El Mundo -lehden mukaan ryhmän oli määrä tutustua luonnonluolaan, mutta he joutuivat erehdyksessä maanalaiseen vedenhakutunneliin. Lehden haastattelema mies kertoi huomanneensa hapen käyvän vähiin ja pyrkineensä palaamaan takaisin, mutta menettäneensä tajuntansa pilkkopimeässä tunnelissa. Yksi ryhmän jäsenistä onnistui lopulta kutsumaan apua puhelimitse.

El Pais -lehden mukaan ryhmä suuntasi luoliin ilman opasta, koska tämä oli jostain syystä estynyt tulemasta paikalle. Opas antoi ohjeita puhelimitse. Lehden haastattelema 27-vuotias Jose kertoi oppaan kehottaneen ryhmää jatkamaan eteenpäin. Neuvo oli kohtalokas: ryhmä oli jo väärässä tunnelissa, joka suuntasi maan syvyyksiin.

Uhrien arveltiin sunnuntaina kuolleen hapenpuutteeseen, joskin viranomaisten mukaan on myös mahdollista, että luola on täyttynyt myrkyllisillä tulivuorikaasuilla. Ruumiit löydettiin yli kilometrin syvyydestä.

- Tunnelit ovat hyvin kapeita. Siellä ei ole paljon ilmaa, ja tämä oli suuri ryhmä, pelastusviranomaisten tiedottaja selitti.Kahden kilometrin syvyyteen ulottuva, 1800-luvulla kaivettu vedenhakutunneli on ennenkin koitunut vierailijoiden kohtaloksi, El Pais -lehti kirjoitti sunnuntaina verkkosivuillaan.

(STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?