Meksikolaiset sulkeutuvat viikoksi koteihinsa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Meksikolaiset sulkeutuvat viikoksi koteihinsa

Meksiko valmistautui torstaina talouden osittaiseen alasajoon sikainfluenssan vuoksi. Valtion virastot ja osa yksityisistä yrityksistä on määrätty suljettaviksi viideksi päiväksi perjantaista alkaen.

30.4.2009 18:30

Uusista rajoitustoimista ilmoitti Meksikon presidentti Felipe Calderon, joka kehotti kansalaisia pysymään kotonaan taudin leviämisen estämiseksi.

- Oma koti on kaikista turvallisin paikka, jos ei halua saada tartuntaa, Calderon sanoi televisioidussa puheessaan.

Seurallisesta elämästään tunnetut meksikolaiset ovatkin nyt joutuneet vähentämään huvituksiaan. Ulkona lounastaminen, elokuvaillat ja puistokävelyt ovat pannassa. Suurin osa elokuvateattereista ja ravintoloista on sulkenut ovensa, minkä lisäksi eläintarhat, museot ja teatterit on määrätty pysymään kiinni.

- Olen kotona lukkojen takana. Teen täältä käsin töitä ja keskustelen asiakkaiden kanssa. Vietän koko päivän pyjama päällä, kansainvälisessä yrityksessä työskentelevä Jorge Manrique kertoi.

Manriquen työnantaja päätti neljä päivää sitten lähettää kotiin kaikki sellaiset työntekijänsä, jotka kykenevät työskentelemään internetin tai puhelimen välityksellä.

- Tämä on erilainen kokemus, ei hyvä eikä huono, Manrique totesi.

Myös lapset ovat joutuneet kotiarestiin, sillä kaikki koulut on suljettu toukokuun 6. päivään asti. Kun puistoleikit on kielletty, ovat televisio ja tietokoneet jääneet lasten ainoiksi viihdykkeiksi. Uusia tartuntoja Hollannissa, Sveitsissä ja Perussa

Maailman terveysjärjestö WHO nosti myöhään keskiviikkona hälytystasonsa sikainfluenssan vuoksi toiseksi korkeimpaan eli 5:een.

WHO:n mukaan sikainfluenssan on laboratoriokokein todistettu tappaneen kahdeksan ihmistä ja tartuttaneen 154. Kuolleita epäillään kuitenkin olevan jo lähes 180 ja tartunnan saaneita moninkertaisesti enemmän.

Toistaiseksi tartuntoja on ilmennyt Meksikon ulkopuolella 12 maassa, viimeisimpänä Hollannissa, Sveitsissä ja Perussa. Sekä Britannia että Yhdysvallat ilmoittivat useista uusista tartunnoista.

Venäjä suositteli torstaina, etteivät sen kansalaiset matkustaisi Pohjois- tai Etelä-Amerikkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?