Islannin keskuspankki: Kauppaa kruunulla ei voi jatkaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Islannin keskuspankki: Kauppaa kruunulla ei voi jatkaa

Islannin keskuspankki joutui luopumaan keskiviikkona iltapäivällä kruunun puolustamisesta. Ilmoitus merkitsee sitä, että saarivaltio on nyt tyrmätty kanveesiin, ja sen on erittäin vaikeata selvitä talouskurimuksestaan ilman ulkopuolista apua.

8.10.2008 15:53 | Päivitetty 8.10.2008 17:26

Keskuspankin mukaan kävi selväksi, ettei se voi jatkaa kaupankäyntiä kruunulla markkinoista poikkeavalla tasolla. Pankki yritti kahden päivän ajan vakauttaa kruunun kiinteälle tasolle, joka oli 131 kruunua yhtä euroa kohti.

Markkinoilla kruunun arvo on ollut syöksykierteessä. Euroopan keskuspankin noteeraus oli keskiviikkona 265 kruunua.

Islantia uhkaa joutuminen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n holhoukseen, ellei tarpeeksi suurta muuta rahoittajaa löydy nopeasti. IMF joutui pelastamaan edellisen kerran rikkaan teollisuusmaan 1970-luvulla, kun Britannian kansantalous uhkasi kaatua.

Tilanne IMF:n suhteen oli vielä iltapäivällä epäselvä, sillä Islannin väitettiin pyrkivän välttämään valuuttarahaston väliintulon. Islanti yrittää vielä paikata valuuttavarantoaan neuvottelemalla jättilainasta Venäjän kanssa.

Keskuspankin antautumista edelsi keskiviikkona jatkuva kielteisten uutisten virta, joka johti muun muassa jonoihin islantilaispankkien ovilla Britanniassa ja Ruotsissa tallettajien yrittäessä pelastaa rahojaan.

Islannin valtio kansallisti maan kolmanneksi suurimman pankin Glitnirin. Viime viikolla hallitus ehti jo ilmoittaa ostavansa 75 prosenttia Glitniristä, mutta nyt hallitus meni vielä pidemmälle. Toiseksi suurin pankki Landsbanki sosialisoitiin jo tiistaina.

Britannia uhkasikäräjillä

Samaan aikaan islantilaispankkien ulkomaiset haarayhtiöt joutuivat kasvaviin vaikeuksiin. Britannian valtiovarainministeriö kertoi ottaneensa haltuunsa Kaupthingin brittipankin Singer & Friedlanderin, jonka ei uskota enää selviävän velvoitteistaan.

Kaupthingia on pidetty suurimpana ja vahvimpana Islannin pankeista.

ING Direct -verkkopankki osti Kaupthingin brittiläisen verkkopankin. Vielä huonommin kävi tilinsä jäädyttäneelle Icesave-verkkopankille, joka on osa Landsbankia.

Britannian pääministeri Gordon Brown uhkasi nostaa oikeusjutun Islannin viranomaisia vastaan, jotta brittiläiset säästäjät saisivat rahansa takaisin.

Glitnir kertoi myyvänsä Suomessa toimivan tytärkonserninsa Glitnir Suomen. Mahdollisella omistajanvaihdoksella ei Glitnir Suomen mukaan ole vaikutuksia sen toimintaan tai asiakkaisiin.

Myös Kaupthingin ruotsalainen tytärpankki on myynnissä. Ruotsin keskuspankki ilmoitti Kaupthing Bank Sverigen myynnistä keskiviikkona. Keskuspankki oli antanut sille aiemmin luottoa maksuvalmiusongelmien ratkaisemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?