YK:n pöydällä kriisit vaihtuvat, mutta nälkä ja köyhyys pysyvät - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK:n pöydällä kriisit vaihtuvat, mutta nälkä ja köyhyys pysyvät

Äärimmäisen köyhyyden ja nälkää näkevien määrän puolittaminen. Siinä yksi niin sanotuista vuosituhattavoitteista, joiden edistymistä maailman mahtavat arvioivat YK:ssa alkavalla viikolla.

21.9.2008 11:06

Jo etukäteen voi luvata, ettei välitilinpäätöksestä tule hääviä. Tavoitteet tuntuvat karkaavan yhä kauemmas, ja pelkkä paikallaan pysyminenkin teettää jo töitä.

YK:n maatalousjärjestö FAO arvioi viime viikolla maailman nälkäisten määrä nousseen 850:stä 925 miljoonaan pelkästään viime vuoden kuluessa. Taustalla kummittelee tietysti ruokakriisi, joka on nostanut elintarvikkeiden hintoja sitä vauhtia, että miljardin nälkäänäkevän raja rikkoutunee tänä vuonna.

FAO:n pääjohtajan Jacques Dioufin mukaan nykymenolla nälkäisten määrä ei suinkaan puolitu vuosituhattavoitteen mukaisesti vuoteen 2015 vaan vuoteen 2150 mennessä.

Yli miljardi köyhää

Köyhien määrässä tuo miljardin rajapyykki on ylitetty jo komeasti. Maailmanpankki teki nimittäin äärimmäisen köyhyyden määritelmään hiljattain inflaatiotarkistuksen: nyt tähän ryhmään "kelpuutetaan" alle 1,25 dollaria (eli yhden euron) päivässä ansaitseva aiemman yhden dollarin sijaan.

Vaikka tilastomuutos nostikin köyhien määrän kertaheitolla 1,4 miljardiin, on laihana lohtuna se, että heitä on suhteessa vähemmän kaikista ihmisistä kuin vajaat 30 vuotta sitten. Maailmanpankki pitää siksi edelleen mahdollisena, että tavoite köyhien määrän suhteellisesta puolittamisesta vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä voisi onnistua.

Mutta silloinkin maailmassa olisi edelleen 1,25 miljardia rutiköyhää ihmistä.

Vuosituhattavoitteiden lisäksi YK:n yleiskokouksen teemana on Afrikan kehitys. Ei ole hurraamista sielläkään: samalla kun köyhien määrä on vähentynyt Kiinassa ja Itä-Aasiassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa se on pysynyt suhteellisesti ennallaan.

Väestönkasvu on puolestaan pitänyt huolen siitä, että köyhien afrikkalaisten pääluku on tosiasiassa lisääntynyt huimasti.

Puheenjohtajaksi vasemmistoaktiivi

Globaalien ongelmien ohella yleiskokouksen puheissa ja käytäväpuheissa puitaneen lukuisia paikallisempia kriisejä: varmuudella ainakin ikuisuusaihetta Lähi-itää sekä tuoreempaa Georgian sotaa.

Viimeksi mainitun käsittelylle antanee tietyn lisäsäväyksen yleiskokouksen uusi, Latinalaisen Amerikan maaryhmästä ehdolla oleva puheenjohtaja. Hän on Nicaraguan vasemmistolaisen sandinistihallituksen entinen ulkoministeri Miguel D'Escoto.

Nicaragua on toistaiseksi Venäjän ohella ainoa valtio, joka on tunnustanut Georgiasta irtautuneiden Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden.

D'Escoto on myös tunnettu Yhdysvaltain arvostelija, joten YK:ssa ei ehkä ole lupa odottaa huimaa muutosta maailmanjärjestöön varauksellisesti suhtautuneiden amerikkalaisten politiikassa.

Uusi puheenjohtaja on myös katolilainen pappi, mutta aktiivipoliitikkona ja vapautuksen teologian kannattajana hän on myös Vatikaanin epäsuosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?