Nobelin rauhanpalkinto ydinturvallisuuden edistäjille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nobelin rauhanpalkinto ydinturvallisuuden edistäjille

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle sekä sen johtajalle, egyptiläiselle Mohamed ElBaradeille. Molemmat palkittiin työstään ydinturvallisuuden edistämiseksi. Palkinto jaettiin Oslossa perjantaina.

7.10.2005 0:00

IAEA ja ElBaradei jakavat runsaan miljoonan euron suuruisen palkinnon puoliksi.

Nobel-komitea totesi perusteluissaan, että palkinnonsaajat ovat ponnistelleet "estääkseen ydinvoiman käytön sotilaallisiin tarkoituksiin ja varmistaakseen, että rauhanomainen ydinenergian käyttö tapahtuu turvallisimmalla mahdollisella tavalla".

Nobel-komitea korosti IAEA:n työn merkitystä aikana, jolloin aseriisunta on jäissä ja ydinaseiden pelätään päätyvän pahimmillaan terroristien käsiin. Komitea alleviivasi, että uhkaan on vastattava mahdollisimman laajalla kansainvälisellä yhteistyöllä.

Wienissä toimivaan IAEA:han kuuluu 138 valtiota, niiden joukossa Suomi. ElBaradei, 63, on sen johdossa kolmatta kauttaan.

ElBaradei kuuli palkinnostaan televisiosta. Hän ei ennakkosuosikin asemastaan huolimatta ollut odottanut voittoa, sillä perinteistä poiketen hänelle ei kerrottu ratkaisusta etukäteen puhelimitse.

Voittajaksi niinikään spekuloitu presidentti Martti Ahtisaari oli tyytyväinen Nobel-komitean päätökseen.

- Valinta on erinomainen ja mikä ilahduttaa minua vielä enemmänkin on se, että kyse on YK:n järjestöstä ja se tekee hyvää työtä, kuten ElBaradeikin, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle Dar es Salaamissa Tansaniassa.

IAEA:n työhön kuuluu epäiltyjen ydinasehankkeiden selvittely. Järjestön tarkastajat ovat etsineet merkkejä ydinasehankkeista muun muassa Irakissa Saddam Hussein hallinnon aikana ja nyttemmin Iranissa. Järjestön rooliin kuuluu myös kiistakysymysten raportointi YK:lle.

Rauhanpalkintoa oli esitetty tänä vuonna ennätyksellisesti 199 taholle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?