Onko Obama vaikeuksissa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko Obama vaikeuksissa?

Ensi viikolla virallisesti USA:n demokraattien presidenttiehdokkaaksi valittavan Barack Obaman presidenttitie näyttää muodostuvan odotettua vaikeammaksi.

Demokraatit myöntävät nyt, että Obama-ilmiö on päättynyt.­

18.8.2008 12:58

Demokraatit myöntävät nyt, että Obama-ilmiö on päättynyt. He vaativat ehdokkaaltaan nyt selkeämpiä linjanvetoja.

Äänestäjien mielissä Obamaan liittyy yhä monia kysymysmerkkejä, joka näkyy mielipidetiedustelujen tasaisuudessa ja suuressa epäröivien määrässä.

Lauantaina Barack Obama hävisi yllättäen pahasti pastori Rick Warrenin "esi-debatin" Kaliforniassa. Etäinen Obama takelteli ja puhui monimutkaisia lauseita.

Republikaanien John McCainin hauskaan ja selkeään esiintymiseen verrattuna Obama otti lättyynsä niin, että Washington Post -lehden otsikossa McCainin julistettiin loistaneen.

- Obama on yksi harvoista poliittisista hahmoista, jotka näyttävät kasvavan pienemmiksi heitä lähestyessämme, Michael Gerson kirjoitti väittelystä.

- Lauantai-illan jälkeen jopa McCainia eniten epäilleiden republikaanien on myönnettävä, että "ehkä emme olekaan tuomittuja". Tällaisista pienistä toivoista muodostuvat suuret yllätykset, Gerson jatkoi.

Demokraatit purjehtivat mahtavassa myötätuulessa kohti marraskuun vaaleja. Puolueella on jopa yli kymmenen prosenttiyksikön johto republikaaneista.

Miksi Barack Obama sitten ei nauti samaa kannatusta? Obama johtaa John McCainia käytännössä merkityksettömällä erolla.

Avainosavaltioiden mielipidemittaukset ovat viime päivinä kääntyneet niukasti McCainin hyväksi, viimeisimpänä Virginia ja Colorado. RealClearPolitics-nettipalvelun mukaan Obama johti maanantaiaamuna osavaltioiden valitsijamiehiä enää 275-263.

- Demokraattien pitäisi vetää syvään henkeä ja tajuta, että on ryhmä äänestäjiä jotka tekevät päätöksensä ehdokkaasta vasta myöhään syksyllä. On 18 osavaltiota joita syystä kutsutaan taistelukentiksi, ja ne ratkaistaan 2-4 prosenttiyksikön erolla. En välitä kansallisista mittauksista, Obaman kampanjapäällikkö David Plouffe puolustautuu New York Timesissa.

New York Timesin mukaan avainosavaltioiden 15 demokraattijohtajaa myöntää Obaman haavoittuvuuden ja sanoo McCainia odotettua kovemmaksi.

Heidän mukaansa Obaman on vielä muutettava yleinen suosionsa vaalisuosioksi ja osoitettava hallitsevansa esimerkiksi talous ja kansallisen turvallisuuden johtaminen.

Obama-ilmiö onnistui demokraattien esivaaleissa kukistamaan voittamattomana pidetyn Hillary Clintonin. Demokraattijohtajien mukaan ilmiö on kuitenkin nyt palannut maan pinnalle talousvaikeuksista kärsivässä ja jakautuneessa USA:ssa.

Ryhmä myöntää, että epäilyt Obaman kokeneisuuden tasosta nakertavat häntä. Obama toimi USA:n senaattorina vain 143 päivää.

- On hienoa kertoa ihmisille toivosta ja muutoksesta, mutta on oltava paljon konkreettisia käytännön ideoita jotka tuovat toivoa ja muutosta elämään, Ohion kuvernööri Ted Strickland sanoo.

Kaiken kukkuraksi Barack Obamaa nakertavat myös nyt julkistetut vaalikirjat. Niissä on tuotu esiin monia kiusallisia epäilyksiä Obaman itse kertomien tietojen oikeellisuudesta.

Vaalikampanjoiden uusi vaihe alkaa nyt tulevien puoluekokousten ja varapresidenttiehdokkaiden valintojen myötä. Demokraattien puoluekokous pidetään ensi viikolla Coloradossa ja republikaanien sitä seuraavalla viikolla Minnesotassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?