Lehti: Gaza-operaatiota suunniteltu puoli vuotta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Gaza-operaatiota suunniteltu puoli vuotta

Israel aloitti Gazan operaationsa suunnittelun jo yli puoli vuotta sitten, kun maa vielä neuvotteli Hamas-järjestön kanssa tulitauosta, kertoi sanomalehti Haaretz sunnuntaina.

28.12.2008 19:24

Lehti perustaa tietonsa puolustusministeriön lähteisiin. Lähteiden mukaan puolustusministeri Ehud Barak tiesi, että tulitauko antaisi Hamasille aikaa valmistautua, mutta myös Israelin armeija tarvitsi aikaa selvittääkseen Hamasin tukikohtien, asekätköjen ja koulutusleirien sijainnin. Operaatio pidettiin salassa ja vain sisäpiirin tiedossa.

Puolustusministeri Barak ja pääministeri Ehud Olmert antoivat suunnitelmalle hyväksyntänsä 18. joulukuuta. Toimeenpanoa kuitenkin lykättiin, jotta nähtäisiin jatkaisiko Hamas tulitaukoaan. Keskiviikkona 24.12. hallitus sitten kutsuttiin koolle, mutta ministereille selvisi vasta salissa, että kokouksen aiheena olikin hyökkäys Gazaan eikä esityslistan mukaisesti maailmanlaajuinen terrorismi.

Peittely jatkui, sillä kokouksen tiedotteessa Gazalle uhrattiin vain yksi rivi tekstiä. Lopullinen hyökkäyspäätös tehtiin perjantaina 26. päivänä ja vasta sen jälkeen asia saatettiin opposition edustajien ja presidentin tietoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?