Näin kalliiksi Islannin tulivuoren tuhkapilvi tuli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin kalliiksi Islannin tulivuoren tuhkapilvi tuli

Islannin tuhkapilven kustannukset Euroopan lentoliikenteelle ovat jopa 2,5 miljardia euroa, kertoo EU-komissio. Summa kattaa lentoyhtiöiden lisäksi myös muun muassa matkanjärjestäjille, lentokentille ja tavarankäsittelijöille koituneet kulut.

Tuhkapilvi piti Finnairinkin koneet maassa monta päivää.

27.4.2010 14:48 | Päivitetty 27.4.2010 17:18

EU:n liikennekomissaarin Siim Kallasin mukaan tuhkapilven takia jouduttiin perumaan yli 100 000 lentoa, minkä takia yli kymmenen miljoonaa matkustajaa ei päässyt lentämään.

Kallas ehdottaa, että kansalliset ilmailuviranomaiset lieventävät väliaikaisesti esimerkiksi yölentoja koskevia säädöksiään, jotta viimeisetkin EU-maiden matkustaja- ja rahtiliikenteeseen syntyneet ruuhkat saadaan purettua.

Virolaiskomissaarin mukaan EU-komissio on valmis harkitsemaan valtiontukien maksamista tuhkapilvestä kärsineille lentoyhtiöille. Tukien maksussa on kuitenkin noudatettava samoja sääntöjä kaikissa EU-maissa, jottei mikään lentoyhtiö saa epäasianmukaista kilpailuetua.

- Tukia ei saa käyttää sellaisten lentoyhtiöiden epäreiluun avustamiseen, joiden vaikeudet eivät liity tuhkakriisiin, Kallas muistutti.

Kallasin tiedottajan Helen Kearnsin mukaan EU-komissiolle ei toistaiseksi ole tullut jäsenmaista esityksiä valtiontukien maksamisesta lentoyhtiöille. Jäsenmaiden valtiontukien täytyy saada komission hyväksyntä ennen niiden maksamista.

Säännöt pätevät kaikkialla

Kallas muistutti tiedotustilaisuudessaan myös, että lentoyhtiöiden on kaikissa unionimaissa yhtä lailla noudatettava lentomatkustajien oikeuksia koskevia EU-sääntöjä.

- Mikään lentoyhtiö ei saa saada kilpailuetua siitä, että se jättää lainmukaiset velvollisuutensa hoitamatta. EU-komissio tulee olemaan erittäin aktiivinen varmistaessaan, että sääntöjä noudatetaan tasapuolisesti kaikkialla, Kallas lupasi.

Kallasin mukaan komissio aikoo myös kehittää ilmailualan riskienarviointijärjestelmää yhdessä lentoyhtiöiden ja muiden alan toimijoiden kanssa. Lentoyhtiöt ovat kritisoineet ilmailuviranomaisia siitä, että ne ylireagoivat tuhkapilven aiheuttamaan uhkaan.

Komissio haluaa Kallasin mukaan vauhdittaa myös Euroopan yhteisen lennonohjausjärjestelmän kehittämistä.

Asiasta on määrä keskustella ensi viikon tiistaina järjestettävässä EU:n liikenneministerien ylimääräisessä kokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?