Gaidarin ex-henkivartija saastuneessa koneessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Gaidarin ex-henkivartija saastuneessa koneessa

Aleksandr Litvinenkon tämän sairastumispäivänä tavannut entinen FSB-agentti Andrei Lugovoi lensi yhdellä British Airwaysin saastuneeksi epäilemällä koneella. Lugovoi on mystisesti sairastuneen Jegor Gaidarin entinen henkivartija.

1.12.2006 7:00

Britannian poliisi löysi pieniä määriä radioaktiivisia jäämiä BA:n koneesta, joka lensi 3. marraskuuta Lontoosta Moskovaan. Lugovoi myönsi eilen Kommersant -lehdelle olleensa mukana kyseisellä lennolla.

Lugovoi kuitenkin kiisti, että hänellä olisi mitään tekemistä Litvinenkon myrkytyksen kanssa ja huomautti, että kenestä tahansa Litvinenkon kanssa tekemisissä olleesta voi löytyä jälkiä säteilystä.

Lugovoin entinen työnantaja ja Venäjän ex-pääministeri Gaidar on sairastunut yllättäen. Syyksi epäillään myrkytystä. Gaidarin testitulokset on määrä kertoa tänään julkisesti.

- Lääkärit ovat kallistuneet sille kannalle, että kaikki oireet - heikotus, uneliaisuus, tajunnan menetys, hidastunut aivotoiminta, verenvuoto kurkussa ja osittainen halvaus - ovat todisteita myrkytyksestä, Gaidarin tytär Marija paljasti.

Jegor Gaidar alkoi voida pahoin luentomatkallaan Irlannissa viime perjantaina pian aamiaisen jälkeen. Hän nautti niukan aamiaisen - teetä ja hedelmäsalaattia - pöydässä, jossa istui hänen lisäkseen muitakin ihmisiä. Seurueesta ainoastaan hän sai myrkytysoireita.

Myöhemmin Gaidar kertoi konferenssin järjestäjälle, että teessä saattoi olla jotain outoa.

- Tee oli jotenkin pahanmakuista, Gaidar luonnehti Novyje Izvestijan mukaan.

Gaidar esitteli Irlannissa uutta kirjaansa Imperiumin kuolema: Nyky-Venäjän oppitunti. Vaikka Gaidar edustaa oppositiota, hän on yhä edelleen toiminut Vladimir Putinin hallinnon talouskonsulttina joissakin asioissa.

Myrkytysteoriasta vakuuttunut Gaidarin lähipiiri kieltäytyi kertomasta missä moskovalaissairaalassa ex-pääministeriä hoidettiin.

- Emme halua antaa valttikortteja meidän ja hänen vihollisilleen, jotka saattaisivat käyttää tilaisuuden hyväkseen ja uusia yrityksensä, eräs lähipiiriin kuuluva kertoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin soitti toissa iltana Gaidarille sairaalaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?