Kiina kertoi satojen mellakoitsijoiden antautuneen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiina kertoi satojen mellakoitsijoiden antautuneen

Kiina pyrki keskiviikkona osoittamaan maailmalle, että se hallitsee tilannetta Tiibetissä. Viranomaiset päästivät ryhmän ulkomaisia toimittajia alueelle ja kertoivat yli 660 ihmisen antautuneen mellakoiden jälkeen.

Tiibetin tv esitti viime viikolla kuvia pidätetyistä mielenosoittajista.

26.3.2008 7:56 | Päivitetty 26.3.2008 13:20

Pieni valikoitujen lehtimiesten ryhmä saapui keskiviikkona Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan kolmipäiväiselle raportointimatkalle. Viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että toimittajat saisivat puhua myös mellakoiden uhrien kanssa. Mitään vakuuksia siitä, että lehdistönvapautta kunnioitettaisiin ei kuitenkaan annettu.

Kiinassa toimivia ulkomaisia kirjeenvaihtajia edustava FCCC-järjestö vaati puolestaan Kiinan hallitusta päästämään kaikki halukkaat ulkomaiset kirjeenvaihtajat Tiibetiin ja muillekin mellakka-alueille tekemään työtään. Järjestö kehotti lausunnossaan myös kiinalaisviranomaisia antamaan Tiibetiin matkanneelle toimittajaryhmälle täyden vapauden raportoida näkemästään.

Kiinalaisviranomaisten mukaan yli 660 ihmistä on antautunut Tiibet-mellakoiden jälkeen. Lhasassa antautuneita on alle 300. Ngawassa Lounais-Kiinassa viranomaisille antautui vajaat 400 ihmistä. Paikallisen puoluejohtajan mukaan suurin osa antautuneista on tavallisia kansalaisia ja munkkeja, joita on huijattu.

Tiibetin maapakolaishallituksen mukaan levottomuuksissa on kuollut 140 ihmistä. Kiina on kertonut ainoastaan 20 ihmisen kuolleen.

Mielenosoitukset Kiinaa vastaan alkoivat Lhasassa 10. maaliskuuta. Neljä päivää myöhemmin ne muuttuivat väkivaltaisiksi ja laajenivat muuallekin Kiinaan. Kiina syyttää levottomuuksista Tiibetin hengellistä johtajaa dalai-lamaa, joka on kiistänyt tiukasti syytökset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?