Hän on oikea Dragan Dabic! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hän on oikea Dragan Dabic!

Aito Dragan Dabic, 66, on joutunut hirveään mediamylläkkään. Hän on eläkkeellä oleva serbialainen rakennustyömies, jolta Bosnian sodan hirmuteoista syytetty Radovan Karadzic, 63, varasti henkilöllisyyden.

Dragan Dabic on joutunut hirveään mediamylläkkään.

26.7.2008 6:24

- Sen sijaan että tekisin puutarhahommia, olen nyt joutunut reportterien piirittämäksi ja saan koko ajan vastailla puhelimeen, Dabic valitti uutistoimisto AP:lle toissa päivänä pienessä kotikylässään Rumassa, Serbian pääkaupungin Belgradin lähistöllä.

- Tämä on väärin. Poliisi saisi etsiä käsiinsä sen, joka oikeasti keitti tämän sopan, eikä kuulustella minua.

Karadzicin salanimen uskottiin aiemmin olevan perua Sarajevossa asuneelta Dragan Dabicilta, joka kuoli sala-ampujan luotiin kaupungin piirityksen aikana vuonna 1993. Serbian viranomaiset vahvistivat kuitenkin toissa päivänä, että johtolanka oli väärä.

Bosniassa tunnetaan kaikkiaan seitsemän elävää tai kuollutta Dragan Dabicia, mutta Karadzic ei riistänyt heiltä henkilötietoja.

Identiteettivarkauden oikea uhri oli Ruman kylässä asuva rakennustyömies Dabic, vahvisti Serbian sotarikoskomission edustaja Rasim Ljajic tiedotusvälineille toissa päivänä.

- Dabicin henkilökortti eroaa Karadzicin papereista vain valokuvan osalta, Ljajic sanoi AP:n mukaan.

Eroavaisuus onkin suuri - miehet eivät muistuta toisiaan millään tavoin.

Karadzicin väärä henkilökortti on päivätty 20. huhtikuuta 1999. Siinä on sama henkilötunnus kuin oikean Dabicin kortissa, ja jopa korttiin painettu sarjanumero täsmää.

Karadzicin liittolainen ja toinen Bosnian sodan arkkitehti Slobodan Milosevic oli vallassa vielä 1999, kun Dabicin henkilötiedot varastettiin. Karadzic onkin ilmeisesti saanut apua tietovarkauteensa paikallisilta serbiviranomaisilta, sillä muuten se tuskin olisi onnistunut.

Oikea Dabic vakuuttaa, ettei hän tiennyt mitään henkilöllisyytensä käyttämisestä. Muussa tapauksessa Dabicia voi odottaa syyte, sillä etsintäkuulutetun sotarikollisen suojeleminen on rikos.

- Ainoa yhtäläisyys Karadzicin ja minun välilläni on se, että minullakin on kaksi lasta ja neljä lastenlasta, Dabic kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?