Suomalainen Haitin maanjäristysuhrien apuun: Työt tehtävä viileän rauhallisesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalainen Haitin maanjäristysuhrien apuun: Työt tehtävä viileän rauhallisesti

Haitin Punaisen Ristin arvion mukaan maanjäristyksessä on kuollut 45 000-50 000 ihmistä.

Tuhannet loukkaantuneet odottavat apua maanjärityksen raunioissa. Yksi loukkaantuneista pääsi hoitoon Port-au-Princessä.

14.1.2010 15:18 | Päivitetty 14.1.2010 17:51

Loukkaantuneita ja kodittomiksi jääneitä on jopa kolme miljoonaa. SPR:n Pauli Immonen lähtee ensimmäisenä suomalaisena auttamaan Haitin maanjäristyksen uhreja.

- Kaikkein pahimmalta tuntuu se, että ihmisiä kuolee turhaan. Itse järistyksessä kuolleille me emme voi enää mitään, mutta sitten on satojatuhansia muita jotka ovat vaarassa kuolla pelkästään siksi, että heillä ei tilkkaakaan vettä. Se tuntuu pahalta, Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Pauli Immonen sanoi iltapäivällä puhelimitse Zürichistä Sveitsistä.

Immonen oli kansainvälisen Punaisen Ristin ensimmäisen avustustyöntekijäryhmän mukana matkalla Haitiin.

Järistyksen uhrien lukumäärää on ollut varsin vaikea arvioida. Luvut ovat liikkuneet tuhansista kuolleista jopa puoleen miljoonaan uhriin.

Haiti Punaisen Ristin edustaja painotti, että 45 000 - 50 000 kuolonuhiria on karkea arvio. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan. Haitiin on alkanut saapua kansainvälistä apua, mutta tilanne maassa on edelleen kaoottinen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on luvannut haitilaisille, ettei heitä unohdeta. Yhdysvallat antaa Haitille 100 miljoonaa dollaria hätäapua.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin mukaan kymmeniätuhansia taloja on sortunut.

Haitiin avustustöihin kiirhuhtavan Pauli Immosen vastuulla on koordinoida ilmateitse tulevaa apua. Siinä on haastetta, sillä pääkaupungin Port-au-Princen lentokenttä on pahoin vaurioitunut.

- Emme itse asiassa vielä tiedä, pystymmekö itsekään lentämään suoraan Haitiin, sillä pääkaupungin kentälle voi laskeutua vain päiväsaikaan.

Avustusrahtia oli samaan aikaan lähdössä järjestön työnjaon mukaisesti: Espanjasta it-yksikkö, Ranskasta vedenpuhdistusyksikkö, Sveitsistä kuljetusyksikkö ja Norjasta kenttäsairaala.

Suomen Punaisen Ristin liikkuva klinikka lähtee huomenna Tampereelta kohti Haitia.

Samalla lennolla Haitiin matkaa kaksi suomalaista avustustyöntekijää.

Kaikkiaan klinikalla työskentelee kahdeksan suomalaista avustustyöntekijää, kerrotaan SPR:stä.

Ensimmäisen yhdeksänhenkisen arviointiryhmän piti Immosen mukaan olla Haitissa jo illansuussa torstaina.

- Toki paikallinen Haitin Punainen Risti oli aloittanut työn viipymättä. Heiltä saimme ensimmäisen viestin tuhoista vain tunti maanjäristyksen jälkeen.

Työt on tehtävä viileän rauhallisesti

Immosella on kokemusta avustustöistä ennen muuta sota-alueilta Darfurista ja Tshadista.

Maanjäristyksen tuhoja hän joutui todistamaan Pakistanissa 2005.

- Tuhoalueelle tullessa yrittää vain olla mahdollisimman tehokas ja tehdä työnsä viileän rauhallisesti. Tunteet pääsevät valloilleen oikeastaan vasta kotiin palattua.

Myönteistä on, että ulkomaat ovat heränneet nopeasti auttamaan Haitia.

- Silti täytyy sanoa, että apua tulee varmasti liian vähän. Avun tarve jatkuu viikkoja ja kuukausia ennen kuin päästään mitenkään normaaleihin oloihin. Tuntuu kyllä siltä, että köyhä Haiti on saanut kohtuuttoman osan kaikenlaisesta kurjuudesta ja onnettomuuksista, Immonen pohti matkalla kohti uutta työsarkaa.

SPR:n liikkuva klinikka antaa Haitissa ensiapua niillä alueilla, joiden asukkaat eivät muuten saa hoitoa. Seitsemän richterin järistys iski Haitille keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?