Venäjä loisti surkeudellaan sananvapaus-rankingissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä loisti surkeudellaan sananvapaus-rankingissa

Venäjä on harmistunut Toimittajat ilman rajoja -järjestön julkaisemasta sananvapausluokituksesta.

21.10.2009 13:46

Kansainvälinen toimittajajärjestö julkaisi maanantaina uusimman luettelonsa maiden sananvapaustilanteesta. Venäjä upposi tähänastisiin pohjalukemiinsa, sijalle 153 kaikkiaan 175 maan joukossa.

Venäjän seurana ovat mm. Fidzhi ja Tunisia. Erityisen kiusallisena Venäjällä koetaan se, että edelle ylsi jopa Euroopan viimeisenä diktatuurina pidetty Valko-Venäjä sijalla 151. Taakse jäi sentään Kiina, joka oli 168:s.

-Tämä tutkimus on tehty täysin ammattitaidottomasti, puhisee Venäjän mediajärjestön Mediasojuzin varajohtaja Elena Zielinska Kommersant-lehdelle.

-Se ei tarjoa enempää selityksiä kuin lähteitäkään väitteilleen. Tulokset perustuvat samoihin medioihin, joita järjestö kuvaa epäluotettaviksi, Zielinska perustelee.

Myös presidentti Dmitri Medvedev on kuvaillut maan sananvapaustilannetta valtiotasolla hyväksi. Medvedevin mukaan ongelmia on vain aluehallinnon kyvyttömyydessä ottaa vastaan lehdistön kritiikkiä.

Venäjän journalistiliitossa ollaan eri mieltä.

-Tutkimuksen tulokset ovat kyllä loukkaavia maallemme ja yhteiskunnallemme, mutta eivät perusteettomia, myöntää Journalistiliiton johtaja Vsevolod Bogdanov.

-Venäjällä selvitetään vain 20 prosenttia toimittajamurhista, ja kaikki kysymyksemme asiasta ovat jääneet vastauksetta.

Koko entisen Neuvostoliiton alue näytti listalla varsin murheelliselta. Turkmenistan oli kolmanneksi viimeinen, sijalla 173. Sen edelle sijoittuivat Uzbekistan (160), Kazakstan (142), Kirgisia (125), ja Tadzhikistan (114). Ukraina ylsi lähes listan parempaan puoliskoon: se oli 89:s.

Valtion ote mediasta vahvistumassa

Venäjän valtio saa pian entistä tukevamman otteen mediasta, kun Ren-TV, yksi maan viimeisistä aidosti itsenäisistä tv-asemista, luovuttaa uutistuotantonsa valtiolliselle RT-kanavalle.

RT eli entiseltä nimeltään Russia Today tunnetaan englanninkielisistä, Kremlille myönteisistä uutisistaan. Ren-TV puolestaan on julkaissut säännöllisesti tutkivia, kriittisiä tv-reportaaseja mm. toimittaja Marina Maksimovskajan luotsaamassa Nedelja-ohjelmassa.

Samalla Ren-TV:n toimitus siirtyy yhteisiin tiloihin RT:n kanssa. RT alkaa ensi vuoden alusta toimittaa myös toisen kriittisen tv-kanavan, Pietarin Kanal 5:n uutiset.

Taustalla on viime vuonna solmittu kauppa, jossa Rossija-pankki osti Ren-TV:n osakkeet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?